BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi mélyponton a forint - Mi történt?

Ben Bernanke elrontotta az amúgy sem rózsás hangulatot szerda este, és a helyzet csütörtökön sem javult. Az idegesség és a kedvezőtlen makroadatok miatt pedig a frank erősödött, és a piacok újabb lejtmenetbe váltottak. A forint a feltörekvő devizákkal együtt gyengül a vezető devizákkal szemben.

16:30 körül

Az amerikai indexek is csatlakoztak a lejtmenethez nyitás után. A Dow Jones ipari index 1,7 százalékkal esett 12 000 pont alá. A technológiai Nasdaq kompozit index 1 százalékkal került lejjebb. Az S&P-500 1,46 százalékos mínuszban tanyázik, 1 268 ponton.

Az euró új mélypontja 1,18461 a frank ellenében, míg a forint új negatív rekordja 227,49-es szinten állt be az alpesi devizával szemben. A forint nem tesztelte a 270-es támaszt, korábban visszafordult, és 269,5 alatt jegyzik az eurót.

A 3 éves magyar államkötvények hozama 6,74 százalékra ugrott, mintegy 18 bázisponttal. Az ennél hosszabb lejáratú állampapírok hozama majdnem egyaránt 23 bázisponttal mozdult el. Az 5 éves kötvények 7,19, a 10 éves papírok 7,46, és a 2028-ban lejáró adósságpapírok hozama 7,45 százalékra kúszott fel.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak azt mondta, hogy teljes egészében külső tényezők okozták a hozamok emelkedését és a forint gyengülését is.

15 óra előtt

Európa újabb lendületet vett lefelé, amelynek következtében erősödött a menedékdevizának tekintett svájci frank, így a frank/forint keresztárfolyam 226,8-as szinten áll, amely új történelmi mélypontot jelent.

A forint a kerek 270-es szint felé vette az irányt, 269,5 felett jegyzik a bankközi piacon az euróval szemben. A közös európai deviza új történelmi mélypontra esett a frankkal szemben, 1,19-es kurzus alatt áll a devizapár. E két tényező eredményezte azt, hogy a frank csúcsra került forintban kifejezve is.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az Egyesült Államokból kedvezőtlen gazdasági adat érkezett, amely rontotta a környezetet: növekedett a frissen munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten. Az új munkanélküliek száma 9 000-rel nőtt egy hét alatt 429 000-re. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 415 000-re számítottak.

14 óra után

A forint 0,8 százalékos gyengülést mutat az euróval szemben, és 269,5 forint alatt jegyzik a közös európai devizát délután. Az euró nem tudott feljebb kapaszkodni a frankkal szemben, így az alpesi deviza ára 225 forinton áll, egyre közelebb kerülve történelmi mélypontjához.

Európa 1,2-1,6 százalékos mínuszban áll, és aggodalomra adhat okot, hogy az Egyesült Államokban a határidős tőzsdeindexek is gyengülést jeleznek előre.

Trichet elnök szerint az európai adóssághelyzet miatt a vészjelző fények „pirosan” világítanak – írják napi elemzésükben az MKB Bank közgazdászai. Az elnök szerdán Frankfurtban aggódott a pénzügyi stabilitás miatt is.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint a 2022-ben lejáró magyar államkötvények hozama a másodlagos piacon 13 bázisponttal, vagyis 0,13 százalékkal 7,424 százalékra emelkedtek.

12 óra körül

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reselve (Fed) elnöke Ben Bernanke rontotta el szerda este az egyébként is idegesség jeleit mutató nemzetközi befektetői hangulatot. Bernanke nem utalt arra, hogy újabb mennyiségi monetáris könnyítési programot hajtana végre a Fed, miközben a gazdaság egyértelműen a lassulás jeleit mutatja.

A forint csütörtök reggel 267 forint közelében tartózkodott, majd délelőtt visszaesett a 267,5-ös záróárfolyamára az euróval szemben. Tegnap a 100 napos mozgóátlagról pattant vissza a forint 268,18 környékéről, azonban ma már nem tudta megállítani ez a technikai szint a forint zuhanását. A hazai deviza a 269-es szint fölé került az euróval szemben, és a régiós devizák egyaránt a gyengülés irányába mozdultak a közös európai deviza ellenében.

A forintnak a 270-es kerek szint segíthet, amelyet egyelőre nem ért el az árfolyam. Felette a 272 közelében meghúzódó 200 napos mozgóátlag támaszthatja meg a hazai devizát.

Az európai vezető tőzsdeindexek egyaránt 1 százalékos esést mutatnak, amely egyértelműen jelzi a negatív nemzetközi környezetet, így a forint gyengülése külső okokra vezethető vissza. Az euró 1,205-ös szintről a lélektaninak számító 1,2-es árfolyamot is elvesztette az alpesi devizával szemben, és 1,1978-ig esett az euró. A romló hangulat a frankot erősítette, a szint nincs messze az euró mindenkori történelmi mélypontjától, az 1,195 alatti szinttől, amelyet a múlt héten mértek.

Az eurót gyengítette és a hangulatot rontotta, hogy az európai szolgáltatási és feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek csökkenése a várakozásokat is alulmúlták. A kompozit index az euróöveztben 53,6 pontra esett a májusi 55,8 pontról. A közgazdászok azt várták, hogy 55,2 pontra gyengül az index. Ez megerősíti azokat a várakozásokat, amelyek szerint a kilábalás jelentősen lassul.

A forint gyengülése és az euró szakadása együttesen oda vezetett, hogy a tegnap még 220-as szint alatt is megforduló frank/forint keresztárfolyam megközelítette a 225-ös kurzust. Reggel 222 forint alatt állt az alpesi deviza jegyzése, délelőtt 224,7-ig hullott a forint. A forint tehát kevesebb mint 2 egységre van történelmi mélypontjától a frank ellenében, amelyet tavaly szeptemberben mértek 226,415 forinton.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.