BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitték a magyar adósságot, de drágább az állam finanszírozása

Sikeresek bocsátott ki rövid lejáratú (három hónapos) kincstárjegyeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az Államadóság Kezelő Központ három hónap lejáratú diszkontkincstárjegyeket értékesített a tervezett, 50 milliárd forintos mennyiségben.

Az elsődleges forgalmazók 116,78 milliárd forintnyi állampapírra jelentkeztek be, amely több mint kétszeres túljegyzésnek felel meg, azonban az adósságkezelő nem emelte meg az eladási szintet.

A minimális hozam 5,8, a maximális 5,85, míg az áltagos hozamszint 5,83 százalékon alakult. Ez két bázisponttal magasabb az előző, hasonló futamidejű kibocsátáson kialakult átlagnál.

A hozam ugyan mérsékelten emelkedett egy hét alatt, de a piac továbbra sem áraz jegybanki kamatemelést a következő hónapokra. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) irányadó rátája 6 százalékon áll.

A kötvények hozama mellett a magyar államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár (CDS-felár) is emelkedett. „Az elmúlt két hétben a forint több mint két százalékot gyengült, de az öt éves magyar CDS-felár ennél még aggasztóbban, egy hét alatt 10 százalékkal emelkedett, alulról súrolva a 300-as értéket, amire március közepe óta nem volt példa” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi elemzésében.

„Öröm az ürömben, hogy a cseh és a lengyel CDS-felár is hasonló mértékben növekedett, tehát a görög pánik nem csak bennünket, hanem a térségbeli országokat is sújtja” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.