BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint jól teljesít, de bármikor jöhet a bukta

A piacokat mérsékelt kockázatkerülés jellemzi az európai politikai vezetők csúcstalálkozója előtt, ahol eldőlhet Görögország sorsa, és erőfeszítéseket tesznek az adósságválság tovaterjedésének megfékezésére.

Oda a frank hajnali gyengülése, miután kiszivárgott információk szerint mégsem lesz európai bankadó, valamint Jean-Claude Juncker azt mondta, nincs kizárva egy részleges fizetésképtelenség Görögország adósságválsága kapcsán. Az alpesi deviza ismét visszaszerezte erejét, és 1,165 körüli szintre került vissza a kurzus a korábbi 1,174-ről.

A forint 269-es záróárfolyamáról délelőtt 267,9-ig kapaszkodott, majd egészen 268-as szintre süllyedt vissza, azonban így is erősödést mutat a mérsékelten kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban. A Stoxx Europe 600 index 0,45 százalékot esett, a német DAX 0,5 százaléknál nagyobb mínuszt halmozott fel.

A svájci frankkal szemben 231-es szintről 230 forint alá kapaszkodott a hazai deviza, a dollár árfolyam azonban 189 forint körül mozog, a forint levesztette délelőtti előnyét (187,5-ön is járt a dollár/forint árfolyam), vagyis érzékelhető a kockázatkerülés a piacokon.

A mennyiben az EU vezetői nem jutnak közös nevezőre az adósságválság kapcsán, illetve a piac nem lesz megelégedve a bejelentésekkel fokozott kockázatkerülés alakulhat ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.