BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vészmadár újabb jóslata: Két év múlva jöhet az összeomlás

Az Egyesült Államokban a várakozásokkal ellentétben növekedett a munkanélküliség: 9,1 százalékról 9,2 százalékra. A vezető részvényindexek esésnek indultak, mert felerősödtek az amerikai, illetve a globális kilábalással kapcsolatos félelmek. A feltörekvő devizák gyengültek, a menedékdevizának tekintett svájci frank pedig széleskörűen erősödött.

Az Egyesült Államokban váratlanul 9,2 százalékra növekedett a munkanélküliség, 9 hónapja a legmagasabb szintre. A piacon a kilábalással kapcsolatos aggodalmak fokozódni kezdtek, és a forintot is elérte a kockázatkerülési hullám.

Az adatok azt mutatják, hogy a gazdaságnak nincs szüksége jelenleg megszorításra – mondta Nigel Gault, az IHS Global vezető közgazdásza.

A forint 262,5-ös szinten zárt az euróval szemben, délután pedig 264,5 közelébe gyengült. A munkanélküliségi adat előtt még 263 forint körül jegyezték a közös európai devizát. Délután 264,2 forinton áll az euró jegyzése.

Az Egyesült Államok vezető határidős tőzsdeindexek gyengülni kezdtek. A határidős részvényindexek esést vetítettek előre a nyitásra. A Dow Jones ipari index 12719,5 pontról 100 ponttal 12 619 pontra esett. A Standard & Poor’s 500 index 1353 pontról 1 340 pont alá süllyedt.

Az amerikai gazdaságban 18 ezer új állás született júniusban, amely jóval elmarad az elemzők által előzetesen várt 125 ezres értéktől. Ráadásul a májusi felülvizsgált adat 25 ezerre csökkent az előzetes 54 ezres becsléshez képest.

Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot „előre látó jósprofesszor” azt mondta a munkanélküliségi adatra reagálva, hogy ez nem csak egy átmeneti visszaesés, hanem mély mocsár. Ha túl korán, már most kezdődnének a megszorítások, akkor leállna a gazdaság jövőre – húzta alá a New York Egyetem professzora.

A svájci frank széleskörűen erősödött a vezető devizákkal szemben a felerősödő kockázatkerülés következtében: az euró 1,215-ös szintről 1,2-ig korrigált a frank ellenében. A svájci frankot az adat közzététele előtt 217, utána 220 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon.

Tegnap a várakozásokkal ellentétben kevesebben kértek első alkalommal segélyt az Egyesült Államokban, valamint az ADP foglalkoztatási statisztikái is azt vetítették előre, hogy nem növekszik a munkanélküliség. Éppen ezért is okozott jelentős kockázatkerülést a piacon a mai adat.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe 22 570 pontról 22 400 pont alá süllyedt. A BUX 22 350 pontról pattant fel, és jelenleg 22 400 pont körül áll az index.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.