BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az autósok nem reménykedhetnek - Olajár elemzés

A növekvő kereslet és a fogyatkozó készletek miatt nincs esély arra, hogy komolyabb mértékű árcsökkenés jöjjön a brent nyersolaj piacán. Ennek megfelelően további drágulásra kell számítani az üzemanyagoknál.

Megemelte a brent nyersolajfajtára vonatkozó előrejelzését a Standard Chartered Plc., mivel a gyorsuló gazdasági növekedés miatt emelkedik a kereslet, amellyel a kitermelés nem tud lépést tartani – jelentette a Bloomberg hírügynökség. Az európai és afrikai piacon meghatározó északi-tengeri brent átlagárfolyama a brit befektetési bank előrejelzése szerint 120 dollár lehet 2012-ben, ez 1,8 százalékkal magasabb az eddig érvényben lévő prognózisnál, 2016-ra pedig 136 dollárra növekedhet az átlagos kurzus.

A legnagyobb olajexportőröket tömörítő OPEC kihasználatlan kapacitásai pedig – vélik a Standard Chartered elemzői – esnek majd, mivel az export nő. „Prognózisunk egy nagyobb léptékű készletcsökkenést vetít előre 2012 második felére” – írták a londoni bank elemzői. A fogyatkozó tartalék kapacitás és készletek pedig nyilvánvalóan felhajtják az árakat – tették hozzá.

A brent ára 25 százalékkal nőtt ebben az évben 111,6 dolláros hordónkénti átlagárfolyam mellett. Az emelkedés elsősorban a líbiai olajexport kiesése (illetve csökkenése) okozta aggodalmakkal magyarázható. A szeptemberi szállítású nyersolaj ára tegnap délelőtt 117,9 dolláron állt az árutőzsdén. A brent hordójára megadott célár megemelésével a Standard Chartered nincs egyedül: a Bank of America Merrill Lynch kedden módosította az átlagárfolyamra vonatkozó előrejelzését: igaz, az amerikai bankház valamivel alacsonyabb, 114 dolláros átlagárat prognosztizál.

A legnagyobb afrikai olajtartalékkal rendelkező Líbia a Standard Chartered előrejelzése szerint 2012-ben napi 700 ezer hordóra növelheti a kitermelését, ám ez még mindig kevesebb mint a fele annak az 1,6 millió hordónak, amelyet a Kadhafi-rezsim elleni lázadás előtti időszakban termelt az ország. (A múlt hónapban Líbia még mindig csak napi 150 ezer hordó kitermelésére volt képes.)

Az elemzők számítása szerint a 12 tagú, a világ kitermelésének 40 százalékát adó OPEC-nek napi 31 millió hordót kellene produkálnia a jövő évben ahhoz, hogy megfeleljen a keresletnek, és változatlan szinten tudja tartani a készleteket is. Utóbbiak viszont napi egymillió hordóval apadhatnak, amennyiben a kitermelés nem nő magasabbra a jelenlegi szintnél.

A brent árfolyamának alakulása meghatározó a régiós üzemanyagárak szempontjából is, így a befektetési bankok előrejelzései alapján továbbra sem lehet a benzin és a gázolaj árának mérséklődésére számítani, igaz, a kiskereskedelmi árak alakulásában az olaj piaci mozgása csak az egyik, és nem is a legnagyobb tételt jelenti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.