BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem nyugodhatnak meg a frankhitelesek

A svájci frank nem tud gyengülni, az alpesi deviza árfolyama újra 230 forint közelébe került.

Az európai vezető tőzsdeindexek elvesztették délelőtt felhalmozott előnyüket, miután több figyelmeztető jelet is kaptak a piacok Európa adósságválsága kapcsán.

A forint délelőtt 266-os kurzusra erősödött az euróval szemben a 268-as reggeli szintről, azonban délutánra elromlott a hangulat, és egészen 268,5-ig korrigált a hazai deviza.

Az euró széleskörűen gyengült, amelynek hatására újra 229,5 forinton jegyzik a svájci frankot. Reggel 227,5 forinton, napközben 224 forinton is jegyezték az alpesi devizát. Az amerikai dollárral szemben 185,5 forintos szintről 187,5-re korrigált a forint.

A Fitch Ratings hitelminősítő ügynökség elsőként jelezte (a hitelminősítők közül), hogy a korlátozottan fizetésképtelen kategóriába sorolja Görögországot, amelynek hatására szinte azonnal elveszett az euró előnye – mondta Kathy Lien, a GTF globális kutatási és elemzési igazgatója a MatketWatch-nak. Még akkor is, ha csak pár napig tart (a fizetésképtelenség),  egyes befektetők kénytelenek lesznek csökkentetni európai kitettségüket – emelte ki.

A legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette, hogy a magánszektorbeli hitelezők bevonása a Görögország megsegítését célzó új pénzügyi programba besorolási szempontból "korlátozott nem fizetői eseménynek" minősül. A Fitch Ratings ennek megfelelő - vagyis "RD" (restricted default) - szintre fogja módosítani az érintett görög kormánykötvények besorolását azon a napon, amikor a javasolt kötvénycsere-program ajánlati időszaka lezárul.

A befektetőknek az is aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államokban továbbra sem egyeztek meg az adósságlimit emelését illetően, amely továbbra is rányomja a bélyegét a hangulatra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.