BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Vége a görög sztorinak" - Rém unalmas nap várható Budapesten

Az amerikai piacok zárva tartanak, emiatt eseménytelen kereskedésben a pénteki záráshoz hasonló hétfői nyitást várnak az elemzők a Budapesti Értéktőzsdén.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI kérdésére hétfőn reggel azt mondta: "lapos hetek" következnek, mert "vége a görög sztorinak, nyár van és a tőzsdék egy szűk technikai sáv közepén vannak".

A hétfői kereskedés már csak azért is különösen eseménytelen lesz, mert az amerikai piacok zárva tartanak. Az elemző a BÉT-en nulla körüli nyitást vár. Balásy Zsolt úgy véli, hogy az Egis profit figyelmeztetése nem okozott meglepetést, így nem befolyásolja a gyógyszerpapír árfolyamát.

Az Egis pénteken, a tőzsdezárás után tette közzé profit figyelmeztetését az aznap kihirdetett gyógyszertörvény miatt, mert az mintegy ötmilliárd forint többletterhet jelent a cég számára. Az új szabályozás visszamenőlegesen módosította a kutatás-fejlesztési ráfordítások kedvezményét: az eredeti 100 százalék helyett az iparági különadóból csak 50 százalék igényelhető vissza, ugyanakkor az idei év elejétől felmerült k+f ráfordításokat egyáltalán nem lehet visszaigényelni. A törvénymódosítással felemelték a 12 százalékos iparági különadót 20 százalékra.

A görög "sztori" elemzők szerint átmenetileg ért véget azzal, hogy az euróövezeti országok pénzügyminiszterei szombaton felszabadítottak Görögország számára egy újabb 12 milliárd eurós hitelrészlet, amivel az ország pénzügyileg lélegzethez jut. A pénzügyminiszterek megvitatták azt a tervet, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most futó 110 milliárd eurós hitelprogramjának lejárta utáni időszakra egy másik - várhatóan 2014-ig tartó - programot is indítanak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 136,63 pontos, 0,60 százalékos emelkedéssel, 22.830,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,9 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen alakult az előző napi záráshoz képest.

A Mol 300 forinttal, 1,43 százalékkal 21.300 forintra erősödött, 4,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 55 forinttal, 0,92 százalékkal 6.020 forintra nőtt, forgalmuk 7,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,17 százalékkal 590 forintra emelkedett, forgalma 489,1 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 240 forinttal, 0,66 százalékkal 35.965 forintra csökkent, a részvények forgalma 363,6 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama nem változott 19.700 forintot ért, forgalma 37,2 millió forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.