BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pánikban bezuhant az UniCredit, az Intesa és a Raiffeisen is

Az európai bankrészvények 29 hónapos mélypont közelébe zuhantak pénteken, amelyet délelőtt az olasz Intesa Sanpaolo részvényeinek lejtmenete vezetett. A gazdasági lassulás miatt a hitelezők finanszírozási képessége megkérdőjeleződött, írja a CNBC.

Az Intesa Sanpaolo (a CIB anyabankja) délelőtt 6 százalékos mínuszban is állt, a Raiffeisen 5 százalékot esett, a Société Générale 3, az UniCredit 4 százalékkal került lejjebb. A Stoxx Europe bankindexe a pénzügyi válság tombolásakor mért legmélyebb szintre, 2009 áprilisa óta nem látott mélypontra zuhant.

A piac attól tart, hogy a bankok likviditási problémája terjed, miután az Európai Központi Bank egynapos likviditási hitele megugrott a hét elején. Egyre több és több jel mutat a 2008-as bankválságra – mondta Sebastien Barthelmi, a Louis Capital Markets párizsi elemzője.

Az EKB adatai szerint 107 millió eurón alakult pénteken az egynapos kihelyezett kölcsön, míg egy nappal ezelőtt 212 millió euró. Az EKB ezen a héten dollárműveleteket hajtott végre, amelyre február óta nem volt példa, hogy egy európai banknak 500 millió dollárt nyújtson, fix, 1,1 százalékos kamatra, amely jóval magasabb, mint amilyen szinten a bankok a piacon juthatnak.

Egy banki elemző a CNBC-nek azt mondta, a bankoknak súlyos finanszírozási gondjai lehetnek, és egyre többen aggódnak egy W-alakú recesszió bekövetkezése miatt.

Bár bőséges likviditást nyújt az EKB, ez nem azt jelenti, hogy a finanszírozási aggályok nem jelentenek problémát – írta a Daiwa Capital Markets elemzője, Michael Symonds elemzésében.

Az adatok azt mutatják, hogy az európai bankrészvények a könyv szerinti értékül 0,59-szeresén forognak a piacon, míg Egyiptomban, ahol politikai zűrzavar van, a bankoknál ez az arány 1,2-es.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.