BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beavatkozott a svájci jegybank? – Ma megszólalnak!

Tegnap 272 felett és 269 alatt is járt a forint az euróval szemben, a gyengülést a csalódást keltő SNB kommunikáció okozta, nem sokkal kilenc óra után, aztán a délelőtt további részében megnyugodtak a kedélyek, a forint ledolgozta a napon belül „elszenvedett” veszteségeket – kezdi napi devizapiaci elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A forint délutáni jó formája az euró/dollár árfolyamának emelkedésével magyarázható leginkább: napon belül 1,2 százalékot gyengült a dollár az euróhoz képest, tehát csökkent a kockázatkerülési hajlandóság. A miniszterelnöki bejelentés marginálisan hathatott a forint árfolyamára, mivel csak a szándékot kommunikálták, az eszközt nem – vélekedett Karsai Péter.

„A GDP növekedés lassulása 100 milliárdos kiigazítást igényel, lesz bevételnövelés, lesz kiadáscsökkentés is, de a konkrétumok csak szeptembertől érkezhetnek. A mai napra 270-272 körüli kereskedésre számítunk, és várhatóan kisebb lesz a mai volatilitás a tegnapinál” – emeli ki.

„Az euró/dollár árfolyama már egy hónapja tartja magát az 1,41-1,45 közötti sávban, az adóssággondok az óceánon innen és túl viszonylag kiegyensúlyozott árfolyamot eredményeznek” – véli az elemző, hozzátéve, esetleg a monetáris lazítási program harmadik körében bejelentése, vagy kategorikus elutasítása mozdíthatná ki a kurzust ebből a sávból

A munkaerőpiaci statisztikák alakulása fokozhatja a várakozásokat a hármas számú likviditásbővítési program kihirdetésével, vagy elutasításával kapcsolatban, így a mai heti munkanélküliségi adat talán fontosabb lehet az átlagosnál - persze csak akkor, ha a tényadatok a várakozásokhoz képest jelentősebben eltérnek. A dollár forint kurzus 187-189 között várható a mai kereskedésben – teszi hozzá.

A Raiffeisen Bank közgazdászai azt írják, piaci információk szerint ma reggel pedig a határidős piacon lehetett látni az SNB-t. A Reuters információi szerint a jegybank interveniált a határidős piacon a frank gyengítése érdekében.

Karsai hozzáteszi, a svájci kormány támogatja az Svájci Nemzeti Bank erőfeszítéseit a frank gyengítése érdekében. Az eddigi intézkedések, bejelentések nem igazán fejtették ki a hatásukat, így további lépésekre lesz szükség. Ma 11-kor az SNB sajtótájékoztatót tart, ahol várhatóan kommentálni fogják az eddigi lépéseket, sőt az is lehet, hogy újabb terveket, netalán konkrét intézkedéseket is közzétesznek Hildebrand úrék. A sajtótájékoztató tartalmától függően ma is széles pályán mozoghat a frank/forint árfolyama - kis túlzással 230 és 245 között bármi megtörténhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.