BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsformában a forint – Idegtépő napok jöhetnek

A forintot augusztusban még nem jegyezték ilyen kedvező szinten sem az euróval, sem a svájci frankkal szemben. Az alpesi deviza napok óta gyengélkedik, és lassan fontos szinthez érkezik az euróval szemben.

A forint reggel még bizonytalanságot mutatott, 272,3 forinton is jegyezték az eurót, miután a Svájci Nemzeti Bank (SNB) sokak számára csalódást – vagy éppen megnyugvást, hogy tovább vehetik a frankot – keltő közleményben nem jelezte, hogy a frank árfolyamát az euróéhoz kötnék. Ennek hatására jelentős erősödésnek indult a továbbra is biztonságos menedéknek tekintett svájci frank; a befektetők úgy látták, továbbra is vehetik a frankot anélkül, hogy az SNB intervenciós lépéseivel találkoznának a piacon.

Később a piaci szereplők is belátták, hogy azért, mert a jegybank egyelőre nem jelezte a frank euróhoz kötését, továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy bejelentik ezt a lépést. Másrészt, az intervenciós lépésektől továbbra is tarthatnak a piaci szereplők. Az SNB 120 milliárd frankról 200 milliárdra növelte a likviditást, valamint közölte, kész további lépéseket hozni a frank gyengítése érdekében.

Az SNB közleménye után 1,45-ről 1,12-ig erősödött az alpesi deviza az euróval szemben, azonban délutánra 1,15 fölé került a keresztárfolyam. Ehhez hozzájárult az is, hogy jelentősen javult a nemzetközi befektetői környezet.

A frank/forint a reggeli 234-es szintről percek alatt (az SNB közleménye után) 242-re emelkedett, majd kora délutánra 236-ra, öt óra előtt 234 alá ereszkedett a kurzus. Ez havi csúcsot jelent.

Az euróval szemben 269 forint alá erősödött a hazai deviza, amely augusztus 2-a óta nem látott erős jegyzést jelent. A forint a fontos 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik, amely 271-es szint alatt húzódik meg, azonban nem kapott megerősítést, ugyanis az 50 napos mozgóátlag alulról támasztja a kurzust, 268,6 körül. A forint árfolyamának mai alakulása (az euróval szemben) beleillik a régiós devizák árfolyamának változásába.

A magyar gazdaság éves alapon 1,5, míg szezonálisan kiigazítva és naptárhatástól megtisztítva 1,2 százalékkal növekedett; negyedéves alapon megállt a gazdaság.

A tegnapi gyenge GDP-adat rámutatott, nem teljesülnek a kormány növekedési várakozásai, a Nemzetgazdasági Minisztérium erre reagálva kijelentette: „Ilyen esetekre számítva került sor korábban a Stabilitási Alap felállítására, így a közel 90 milliárd forintos negatív hatás biztonságosan finanszírozható”; Orbán Viktor szerdán megerősítette, hogy tartjuk a 3 százalék alatti költségvetési hiánycélt.

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy legalább 100 milliárdos kiesést okoz a 3 helyett 2 százalékosra várható gazdasági növekedés, ezért további intézkedésekre lesz szükség – tette hozzá. Orbán gyakorlatilag megerősítette a konvergenciaprogramban leírtakat, amely szerint készek további lépéseket tenni a célok elérése érdekében.

A svájci frank napok óra tartó „gyengélkedése” oda vezetett, hogy az euró/frank kurzus közel került az 50 napos mozgóátlaghoz, amelynek elérésével megnyílhatna az út a további gyengülés felé.

Az elmúlt hónapokban erről a szintről lepattant a kurzus, lassan újra esély mutatkozik a tesztelésére. A piacok továbbra is kiemelt figyelemmel követik az SNB, illetve a svájci kormány bejelentéseit. Érdemi lépés nélkül továbbra is biztonságos menedéket nyújthat a frank romló nemzetközi környezetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.