BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson ragadt be a magyar csődkockázat - Ilyen forintárfolyamra számíthatunk

A magyar államcsőd ellen köthető biztosítási felár (CDS-felár) idei csúcsa közelében stagnál – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. A felár csökkenése az eurózóna adósságválságának jó menedzselésével, jó szeptemberi hazai kiigazító csomaggal, és tartósan alacsonyabb frank/forint árfolyammal valósulna meg.

A londoni piaci szereplők hiánya szemmel láthatóan megtette hatását, az euró/forint árfolyama alig változott, a 271-es nyitás után végig 272 körül adták-vették a közös deviza/forint „keresztet”. Ma már várhatóan nagyobb volatilitás várható, bár ma nem tesznek közzé sem Európában, sem az Egyesült Államokban fontos makroadatokat – kezdi napi elemzését a Commerzbank közgazdásza.

Karsai Péter kiemeli: ahogy az euró/forint árfolyama úgy az öt éves magyar államkötvény csődbiztosítási felára is stagnál, sajnos az idei csúcsának közelében. (Magyarország CDS-felára 435 bázisponton alakult tegnap a Bloomberg adatai alapján, amellyel a 8. legkockázatosabb országnak minősülünk – A szerk.) A CDS-felárunk csökkenése az eurózóna adósságválságának jó menedzselésével, jó szeptemberi hazai kiigazító csomaggal, és tartósan alacsonyabb frank/forint árfolyammal valósulna meg, sőt, akkor talán az utolsó negyedévben a Moody’s, és / vagy a Standard & Poors hitelminősítők is kilátást javíthatnak. A Commerzbank elemzői a mai napra 270,50-273 közötti kereskedés valószínűsítenek.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„Az olasz miniszterelnök és a pénzügyminiszter tegnap egy hétórás maratoni találkozón megállapodott egymással - az Európai Központi Bank (EKB) győzködésére -, hogy újabb, 45 milliárd eurós megszorító csomagot jelentsenek be. Ez egy hónapon belül már a második kiigazító pakett, amire egyébként nagy szükség van, mert finoman szólva nem igazán üdvös az, hogy az EKB olasz kötvényeket vásárol azért, hogy letörje a magas kamatokat, és ezzel mesterségesen tegye olcsóbbá a finanszírozást” – hangsúlyozza Karsai.

Kiemeli, ma este publikálják a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyvét, de mivel pénteken a jackson hole-i meghallgatáson megtudhattuk az aktuális álláspontot, így ezt az eseményt a szokásosnál lanyhább érdeklődés követheti. Az euró/dollár árfolyama 1,4425-1,4525 között alakulhat mára, a dollár/forint feltehetőleg 187-190 között fog ma mozogni.

Az elemző szerint „jól tartja magát az euró/frank az 1,18 körüli „magaslatokon”, ami frank/forintban ma reggel 230-as árfolyamnak felel meg. A UBS által számolt júliusi fogyasztási indikátor 1,52-ről 1,29 pontra esett, ennél a mutatónál is látszik, hogy a külföldi alig fogyaszt, a belföldi pedig inkább kevesebbet, vagy külföldön költekezik Helvéciában”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.