BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengül a forint - Pánikszerű eladások a magyar állampapíroknál

A feltörekvő országok fizetőeszközei, és a kockázatosabbnak tartott eszközök gyengülnek hétfőn, miután a globális hangulat romlott az Egyesült Államok leminősítésével, és a világgazdasági kilábalásba vetett hit csökkenésével. Magyarországon országspecifikus tényezők is a gyengülés irányába mutatnak.

A forint 7 hónapos mélyponton állt az euróval szemben, 277,8-as szinten is jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon a Bloomberg adatai alapján. A svájci frankkal szemben történelmi mélyponton járt hétfő reggel a forint, 255,2-es szinten, miután egyre jelentősebb a kockázatkerülés a pénzügyi piacokon: az Egyesült Államokat leminősítette a Standard & Poor’s hitelminősítő. Az USA történetében először veszítette le legmagasabb, „AAA” szuverén adósbesorolását.

Részben megnyugvást hozott, hogy az Európai Központi Bank (EKB) elkezdte vásárolni a spanyol, illetve olasz államkötvényeket. Ez a hozamok 60-70 bázispontos csökkenésével járt a 10 éves papírok tekintetében.

Magyarország azonban jelenleg is kockázatosabbnak tűnik más feltörekvő országoknál, ugyanis a forint jelentősebb gyengülést szenvedett el. Az eurót a múlt hét elején még 270 forint alatt is jegyezték, most 275,2 forint közül jár a közös európai deviza jegyzése.

Augusztus eleje óta a forint több mint 2 százalékos, a zloty 1,6 százalékos gyengülést könyvelt el. A cseh korona és a román lej csak 0,2 százalék körüli esést szenvedtek el.

"Jelentős a magánszektor azon belül is a háztartások külföldi devizában való eladósodottsága, amely a GDP 20 százalékát jelenti. A devizaadósság állománya jelentős kockázat a pénzügyi stabilitásra, és a GDP növekedést is negatívan érinti. Ennek tükrében kisebb csoda, hogy a forint csak ennyit gyengült az euróval szemben" – mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere pénteken a Világgazdaság Online-nak; akkor még 275 forint alatt állt az euró.

Bebesy kiemelte: a frank erősödése miatt felerősödtek a pénzügyi stabilitási kockázatok, a 3 százalékos növekedés mesze van a realitástól, így az erre épülő költségvetési kiigazítási program sem lehet elegendő.

„A külföldiek kezében lévő kötvényállomány rekordmagasságba emelkedett, és nincs olyan nagy belföldi szereplő, mint amilyenek a magán-nyugdíjpénztárak voltak, amelyek ellensúlyozhatnák, ha a külföldiek leépítenének az állományból” – húzta alá. Hozzátette, jelenleg még van tőkebeáramlás a feltörekvő piaci kötvényekbe, azonban ha törés lenne, a forint is nagy pofont kapna.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza napi elemzésében azt emelte ki, hogy: „Pánikszerű eladásokkal tarkított kereskedési napon volt túl az állampapírok másodpiaca pénteken, a hozamok a nap végére a görbe elején mintegy 10 bázisponttal, a görbe közepén 30-35 bázisponttal, a görbe hosszú végén 40-45 bázisponttal emelkedtek. A likviditás továbbra is rendkívül alacsony, a gyengülés mögött nem volt nagy forgalom”

A 3 hónapos kincstárjegyek hozama péntekre 12 bázisponttal 5,97 százalékra emelkedett. Az egy éves papíroké 13 bázisponttal, 6,15 százalékra ugrott.

A 3 éves államkötvények hozama 36 bázisponttal került feljebb 7,31 százalékra, az öt éves államkötvények hozamszintje 38 bázisponttal emelkedett a másodlagos piacon 7,79 százalékra. A 10 éves államkötvényeké pedig 8 százalék fölé került: 8,03 bázispontra pénteken (+36 bázispont).

A BNP Paribas SA elemzői úgy látják, Magyarország különösen sebezhető, különösen a múlt heti hírek következtében, amelyek szerint a helyi önkormányzatok azt szeretnék elérni, hogy kinyújthassák a frankban denominált adósságok törlesztését.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) délutáni tájékoztatása szerint az államkötvények másodpiacán a hozamok 2-5 bázisponttal csökkentek hétfőn. A három hónapos papíroké 2 bázisponttal 5,95 százalékra mérséklődött, az egy éves kötvényeké 3 bázisponttal 6,12 százalékra esett.

A 10 éves kötvények hozama 8 százalék alá került, 5 bázispontos csökkenéssel 7,98 százalékra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.