BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsó OTP-t vegyenek - Már a háziasszonyok is eltőzsdéznék a pénzt

A „háziasszonyok” ismét érdeklődnek a tőzsdék iránt, de van, aki még alacsonyabb árfolyamokra vár.

Ismét a részvénypiac felé kacsingatnak a kisbefektetők. Akkora forgalom, mint 2008 őszén volt, még nincs, de a négyezer forint alá becsúszó OTP már sokakat vásárlásra késztetett. A brókercégek forgalma megnőtt augusztusban, és ha tovább esik a tőzsde, akár roham is jöhet.

A négyezer forint alatti OTP- és a 16 ezer forint alatti Mol-árfolyam elkezdte megmozgatni a kisbefektetők fantáziáját is – számolnak be az értékpapír-forgalmazó cégek. „A jelenlegi árszintek sok értékpapírszámlával rendelkező, de az elmúlt időszakban passzív ügyfelet sarkalltak befektetésre, és az új számlák nyitása is növekedett az elmúlt másfél hónapban” – számolt be lapunknak az Erste Befektetési Zrt. szakértője. A KBC Equitasnál is nagyot ugrott a forgalom, a lakossági befektetők augusztus első három hetében már több mint kétszer akkora forgalmat bonyolítottak le, mint júliusban.

A forgalom megugrása hirtelen következett be, akárcsak 2008 végén és 2009 elején, amikor a korábbi töredékére eső árfolyamok kisbefektetők tömegeit vonzották a tőzsdére. 2008 utolsó negyedében a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a háztartások birtokolták a hazai részvények 8,1 százalékát, ez csaknem évtizedes csúcsnak felelt meg. Hasonló mértékű részesedése a lakosságnak a részvénypiacból utoljára az orosz válságot megelőző időszakban volt.

„A 2008/09-es krízis idején az árfolyamok 50-60 százalékos esése után azt tapasztaltuk, olyan ügyfelek is vásárolnak részvényeket, akik ezt korábban nem tették” – mondják az OTP Banknál. Az olcsó részvényekből bevásárló „háziasszonyok” egy része azóta persze – valószínűleg komoly profitot realizálva – eladta már a papírjait, így az idei első fél év végén már csak a részvények 6,26 százaléka maradt a háztartásoknál. Érdekesség egyébként, hogy a jegybank statisztikái szerint a háztartások éppen ellentétesen viselkednek, mint a külföldi intézményi befektetők: amikor az egyik szegmens elad a részvénypiacon, a másik rendszerint vásárolni szokott, és fordítva.

A mostani forgalomnövekedés a piaci szereplők szerint még nem éri el a 2008 végén tapasztalt szinteket, igaz, eddig a tőzsdék sem estek akkorát, mint három éve. A Raiffeisennél úgy látják, az érdeklődés már nagy, de sokan arra készülnek, hogy a jelenleginél is alacsonyabb szinteken spájzoljanak majd be a papírokból. Hogy mi az a kritikus pont, ahol ismét tömegesen megindulnak a „háziasszonyok” a parkettre, azt nehéz megbecsülni.

Az Erste Befektetési Zrt.-nél úgy vélik, ha háromezer forintra süllyed az OTP árfolyama, az már sokak érdeklődését felkelti majd. „Ez nem árfolyam-, inkább százalékosváltozás-függő” – állítja viszont Breznay Endre, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának igazgatója. A szakember úgy véli, ha két-három napon belül 10-20 százalékot esnek a részvények, beindulhat egy vételi hullám. A KBC-nél úgy látják, a kerek számoknak van pszichológiai hatása a forgalomra, náluk a legutóbbi roham is akkor kezdődött, amikor az OTP árfolyama négyezer forint alá csúszott.

A kisbefektetők a kisebb papírokra nem szívesen spekulálnak, ha mégis, akkor az Egis, az E-Star, az Est Media és a PannErgy iránt érdeklődnek – mondják a KBC-nél. A legkedveltebb részvények a körükben azonban továbbra is az OTP, a Magyar Telekom, a Mol és a Richter papírjai. Emellett a certifikátok iránt is fokozódik az érdeklődés – mondják az Ersténél. A Raiffeisennél pedig úgy tapasztalják, a hazai blue-chipek mellett még az aranypapírok keresettek az utóbbi időben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.