BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sakálok napjai - Van, aki profitál a tőzsdei zuhanásból

A nemzetközi konjunktúra alakulása miatt érzett növekvő aggodalmak a jelek szerint nem riasztják el a nagyvállalatok vezetőit - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A nagy konszernek topmenedzserei felvásárolják vállalataik részvényeit. Csupán az elmúlt öt tőzsdei napon bennfentesek Európa-szerte164,1 millió euró értékben szereztek be részvényeket. Augusztus elseje óta a 2iQ elemző cég szerint a német menedzserek 24 millió euró értékben adtak vételi megbízásokat és csak 1,4 millió euró értékben adtak el papírokat. Az FTD szerint a bennfentes vásárlások a menedzsereknek a vállalataik és a konjunkturális helyzet iránti bizalmát jelzik. Az ügyletek azért is tekinthetőek jelzésértékűnek, mert a cégvezetők jól ismerik saját vállalataik helyzetét.

A részvényvásárlások egyrészt csökkenti a válság második fordulójával kapcsolatos aggodalmakat, másrészt tény, hogy most olcsó vétel mutatkozik a nemzetközi piacokon. A frankfurti DAX tőzsde 20 egymást követő kereskedő napon több mint 20 százalékos veszteséget könyvelt el. Ma ugyan pluszban kezdtek a jelentős európai börzék, de hamar megfordult a trend és ezen jelenleg csak az európai tőzsdefelügyelet által bevezetett shortolási tilalom segíthet.

Robert Hable-t, a 2iQ ügyvezetőjét nem lepi meg, hogy bennfentesek a tőzsdei turbulenciák után ilyen felvásárlásokat eszközölnek. "A bennfentesek anticiklikus befektetők. Minél mélyebbre zuhan a részvényindex, annál több topmenedzser ragadja meg az alkalmat. "Még a 2008-as s 2009-es kurzuszuhanás után sem éltek a bennfentesek ennyire erőteljesen az alkalommal, mint most. Ez a vállalataik erejébe vetett bizalmat példázza" – vélte a 2iQ szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.