BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájci frank - Mire számíthatunk a jövőben?

Az elmúlt időszakban jelentősen drágult a svájci frank, amit elsősorban a globális adósságproblémák súlyosbodása, illetve az egyre erősebb recessziós félelmek okoztak. Az Egyesült Államokat, Európát, és minden valószínűség szerint Kínát is érintő adóssággondokból eredő piaci feszültségek tartós fennmaradása valószínűsíthető, ami tartósan erős szinteken tarthatja az alpesi devizát – írja Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank vezető közgazdásza szerint ez még annak ellenére is így lehet, hogy a frank fundamentálisan a jelenlegi szinteken túlértékeltnek tekinthető. Rövidtávon nem számíthatunk arra, hogy az árfolyam tartósan visszatérjen a 2010 közepe és 2011 közepe között jellemző sávba.

Az elmúlt hetekben felerősödött piaci turbulenciát a világszerte egyre súlyosabb problémát jelentő adóssággondok kritikus kiéleződése, és ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedés jelentős lassulásától, illetve most már egy újabb recessziótól való félelem okozza.

A válság kirobbanását követően, nagyon leegyszerűsítve azt figyelhettük meg, hogy a túlzottan eladósodott magánszektortól az állami szektorba kerültek át az adósságok. Azonban most már az államok is elérték tűrőképességük határát a kölcsönök visszafizetésével. Az Egyesült Államok és Európa esetében már egyszerűen nincs olyan gazdasági szereplő, aki át tudná vállalni ezeket az adósságokat.

A költségvetési hiány érdemi csökkentésére van szükség, azonban ez aláássa a gazdasági növekedést, ráadásul éppen akkor, amikor amúgy is úgy tűnt, hogy a világgazdaság növekedése lassabb lehet a korábban jelzettnél. A problémát, amit az adóssághalmaz jelent, egyszerűen nem lehet egyik napról a másikra megoldani, így ezek a gondok évekig velünk fognak maradni.

Ilyen időkben, masszív piaci kockázatkerülés esetén a tőke úgynevezett menedékeszközökbe áramlik. Ilyen a japán jen, a nemesfémek (leginkább az arany), de a számunka legfontosabb ilyen eszköz a svájci frank.

Miért a svájci frank?

A gazdaság versenyképes, külső egyensúlyi pozíciója extrém többletet mutat (a folyó fizetési mérleg egyenlege évek óta jelentős többleteket mutat fel, idén 13%-os lehet a GDP arányában az Economist szerint). Az infláció tartósan alacsonyabb, mint a legtöbb gazdaságban a világon, ami hosszú távon ugyancsak a svájci fizetőeszközt erősítő tényező. A költségvetés lényegében egyensúlyban van, az államadósság mértéke nem magas (40% körüli a GDP arányában), a munkanélküliség alacsony. Nem sok ország mondhatja ezt el magáról manapság.

Mekkora erősödést okozhat az ide áramló pénz egy komoly pánik esetében?

A jelenlegi turbulens környezetben nagyon nagy mennyiségű pénz keres biztonságos menedéket, amit a frankban talál meg. Azonban a svájci frank eszközök mennyisége az ide menekülő tőkéhez képest jóval kisebb. Ennek következtében a frank igen jelentősen tud drágulni egy globális stressz esetén, mint ahogy azt most is láttuk. A helyzetet ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor egy túlnyomásos víztartályból egy igen kicsi szelepen keresztül próbálnánk meg leereszteni a vizet, ami nagyon nagy sebességgel akar ilyenkor távozni.

Meddig erősödhet még a frank, és mennyire lehet tartósan erős?

Első ránézésre, fundamentálisan már nagyon erősnek lehet mondani a frank árfolyamát a jelenlegi szinteken. Vásárlóerő paritáson mérve 1,25 körül kellene állnia jelenleg a svájci franknak az euró ellenében.

Ebből, 270-275 forintos euró árfolyamot feltételezve, 216-220 forintos frankárfolyam adódna. A svájci jegybank (SNB) júniusi előrejelzéséhez képest pedig, amikoris 2012-re 1% körüli inflációt jelzett előre, egy 1,1, vagy ez alatti euró/frank árfolyam már mintegy 10%-os erősödést jelent. Egy ehhez mérhető forinterősödés a magyar gazdaság esetében 3-6 hónapos időtávon durván 2 százalékponttal kisebb inflációs rátát eredményezne.

Ez alapján nem csoda, ha a svájci jegybank igen túlértékelt frankról kezdett beszélni az elmúlt hetekben, valamint azt mondja, hogy kész további intézkedésekre a frank gyengítése érdekében, mivel a az erős árfolyam már nagyon komoly deflációs kockázatokat hordoz. Az elmúlt két hétben a svájci jegybank több alkalommal is a frank likviditását növelő intézkedéseket tett. A bejelentések alapján, összességében 30 milliárd frankról 200 milliárd frankra emelné értékpapírjainak visszavásárlásával a kereskedelmi bankok látra szóló svájci frank betétállományát, miközben svájci frank FX swap tranzakciókat is végrehajt a franklikviditás növelése céljából.

Lesz-e árfolyamrögzítés, és segítheti-e ez a frank gyengülését?

Augusztus elején az euró/frank árfolyam közel került a paritáshoz, ami korábban egy igen kicsi valószínűséggel bekövetkező forgatókönyvnek tűnt. A svájci hatóságok még nem erősítették meg, hogy árfolyamrögzítésre, vagy egy konkrét árfolyamsáv meghatározására készülnének, azonban a piacon már bő egy hete erről lehet hallani. Bár az árfolyamrögzítés, vagy egy árfolyamsáv meghatározása igen komoly lépés lenne, ezt a lépést mégsem zárhatjuk ki. Az SNB továbbra is masszívan túlértékelt frankról beszél, valamint azt mondja, „kész további lépéseket tenni a frank gyengítése érdekében, amennyiben az szükséges”.

Azonban, hogy hol lehetne egy alsó árfolyamküszöb, azt nehéz lenne megmondani. 2009-10-ben, amikor devizapiaci intervenciókkal igyekezett meggátolni a frank erősödését a jegybank, végülis nem sikerült feltartóztatni a frank erősödését. Ez arra figyelmeztetheti a jegybankot, hogy ha árfolyamrögzítésre kerül sor, akkor az árfolyamszint ne legyen túl gyenge (azaz az euró/frank szintet ne túl magasan állapítsák meg), mert azt nem lehet tartósan megvédeni. A vásárlóerő paritás által számítható „fair” érték eközben a következő 12 hónapban 1,2 euró/frank körüli árfolyamra erősödhet, a jelenlegi mintegy 1,2-ről. Emellett, az európai adósságproblémák továbbra is piaci feszültséget szülhetnek, így valószínűsíthető, hogy a fair értékénél erősebb maradhat a frank, akár hosszabb távon is.

A fentiek alapján elmondható, hogy sok múlhat azon, hogy a svájci hatóságok milyen eszközökkel kívánják befolyásolni a frank árfolyamát, illetve, ha lesz árfolyamrögzítés, az milyen szinten fog bekövetkezni. Bizakodásra adhat okot, hogy a jegybank a jelenlegi frankszinteket továbbra is masszívan túlértékeltnek tartja, illetve bíztató lehet az is, hogy az utóbbi egy-két napban már nem mutatott akkora erősödést az alpesi deviza árfolyama, mint korábban, miközben a nemzetközi piacokon újra komoly eséseket lehetett megfigyelni. Ennek ellenére a folytatódó adósságproblémák miatt továbbra is tartósan erős maradhat a frank. A következő 12 hónapban 1-1,2 közötti árfolyamsáv lehet releváns az euró/frank árfolyam tekintetében.

Euró/forint

Év végén 269 forint körüli euróárfolyamot tartunk valószínűnek, 12 hónapos időtávon pedig 267 forint körüli árfolyamot prognosztizálunk. A következő években enyhén erősödhet a forint az euróval szemben, azonban ez csak mérsékelten erősítheti a forintot a svájci frankkal szemben.

A fentiek értelmében a frankkal szembeni árfolyam széles sávban szóródhat a következő 12 hónapban. A következő egy évben 222.5-260 forint közötti sáv lehet releváns a svájci frank-forint árfolyamban. Ha továbbra is komoly piaci feszültségeket okoznak a nemzetközi adósságproblémák, akkor a jelzett sáv felső fele relevánsabb lehet véleményünk szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.