BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tiltott kifizetések - Kivásárolja magát a bajból a JP Morgan

Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy megegyezett a JP Morgannel arról, hogy 88,3 millió dolláros bírságot fizet azért, meg megsértette a nemzetközi szankciós programokat.

A pénzügyminisztérium szerint a cég öt éven át bonyolított le tiltott pénzügyi tranzakciókat olyan, szankciókkal sújtott országokkal, mint Kuba és Irán. Ezek között szerepel 1711 átutalás 178,5 millió dollár összegben kubai állampolgárok részére, továbbá 2,9 millió dollár összegű kölcsön nyújtása egy iráni állami hajózási társaságnak.

A külföldi eszközöket ellenőrző hivatal szerint az egyezség alapján kifizetésre kerülő 88,3 millió dollár a bank együttműködésén, és a tranzakciók felülvizsgálatán alapul.  Jennifer R. Zuccarelli, a JP Morgan szóvivője a Bloombergnek az ügyet kommentálva hangsúlyozta: a bank naponta sok százmillió tranzakciót, ügyfelekre vonatkozó adatokat vizsgál meg, dolgoz fel, és az éves hibaszázalék az egy százaléknak mindössze egy töredéke".

De nem csak a JP Morgan vásárolta ki magát a gondokból: a Lehman Brothers volt menedzserei, köztük Richard Fuld igazgató, vállalták a 90 millió dolláros kártérítést a befektetők részére. A csődbíróságon indított eljárásban a befektetők azt állították, hogy részben a menedzsment hibájából veszítettek jelentős összegeket a bank összeomlása miatt. A csődöt vizsgáló szakértők szerint a Lehman összeomlásához egyrészt a túl nagy adósságtömeg, másrészt a kockázatos befektetések járultak hozzá, amelyeket a vezetőség igyekezett eltitkolni a piac elől.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.