BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanásból szárnyalásba váltott az UniCredit

Reggel hatalmas eséssel kezdtek az olasz bankok, azonban délutánra pluszba tudtak kapaszkodni.

Az UniCredit és az Intesa Sanpaolo az összes olasz bankrészvénnyel együtt zuhanásnak indultak a Milánóban, amelyet az a spekuláció fűtött, hogy az ország lesz a következő áldozata az európai adósságválságnak. Ezzel párhuzamosan az itáliai államkötvények hozama emelkedett.

Az UniCredit, Olaszország legnagyobb bankjának árfolyama 4,6 százalékot esett délelőtt, 1,13 euróra. Az Intesa, a második legnagyobb bank részvényeinek árfolyama 5 százalékkal került lejjebb, 1,39 euróra. Az FTSE Itália bankindexe 4 százalékot esett, 2008 decembere óta a legalacsonyabb szintre.

Emlékezetes, az európai vezetők megegyeztek a múlt hónapban a második görög mentőcsomagban, és Olaszország megszorításokat fogadott el, azonban a befektetőket nem sikerült meggyőzni, hogy úrrá tudtak lenni az európai szuverén adósságválságon.

Az olasz államkötvények hozama 6,2 százalék felett is állt délelőtt a másodlagos piacon, majd délután 6,05 százalékra csökkent a 10 éves állampapírok hozamszintje.

Az itáliai 10 éves kötvényhozamok 6,24 százalékon is jártak tegnap. Ezen a szinten már kérdéses az államadósság refinanszírozása, további hozamnövekedés esetén pedig el is lehetetlenülhet, ahogyan Írországban és Portugáliában is megtörtént.

Az olasz bankokat túszul ejtik az emelkedő kötvényhozamok – mondta Marcello Zanardo, a Stanford C. Bernstein & Co. elemzője. A piac bünteti az országot a magas államadósság és a lassú növekedés miatt” – tette hozzá.

A délutánra kialakult kötvényhozam-csökkenéssel párhuzamosan a bankrészvények árfolyamában is változás történt. Az UniCredit a reggeli 4 százalékos esés után délután több mint 5 százalékos emelkedést mutat, 1,18 euró fölé került. Az Intesa Sanpaolo az 5 százalékos esésből 1 százalékos pluszba váltott.

Jóbban sikerült a portugál aukció

Portugália hitelfelvételi költségei csökkentek, és 750 milliárd euró értékben adott el 3 hónapos kincstárjegyeket. Az átlagos hozamszint 4,967 százalékon alakult, miközben a megelőző kibocsátáson 4,982 százalék lett. A lefedettség 2,6-szoros, szemben a korábbi 2,4-el.Az adósságkezelőnek sikerült a megcélzott kibocsátási intervallum felső határán értékesíteni a jegyeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.