BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A rohamnak vége, mégis vesszük az aranyat

Az egyre pesszimistább globális hangulat miatt új rekordot ért el az arany árfolyama: a nemesfém unciánkénti kurzusa 1921,1 dollárig jutott, ez közel 8 dollárral magasabb az augusztus végi csúcsnál.

A szárnyalást csak a svájci jegybank intervenciója tudta megállítani, amelynek nyomán ismét 1900 dollár alá táncolt vissza az árfolyam. Az aranypiac.hu elemzése szerint az ár ingadozásai kicsit sem riasztják el a vásárlókat attól, hogy továbbra is invesztáljanak a nemesfémbe. Az érdeklődés alig csillapodott az augusztus eleji roham óta, a napi forgalom még most is jóval meghaladja a korábban megszokott mértéket.

A portál szerint a befektetők szilárdan meg vannak győződve arról, hogy a világgazdaság elhúzódó problémai miatt az árak még tovább emelkedhetnek. Ugyanakkor kevésbé a haszonszerzés, sokkal inkább a megtakarításaik értékvesztésének a megakadályozása motiválja őket. A gyenge reálgazdasági mutatók méregként hatnak a részvénypiacokra, az aranynak viszont kedveznek.

A befektetők viszont abban bíznak, hogy egy uncia arany két év múlva is azonos vásárlóértéket képvisel majd, mint napjainkban, legyen annak akkori nominális ára kétezer vagy akár ötezer dollár. Hitükben egy lehetséges spekulációs buborék kialakulása sem ingatja meg a megtakarításaiknak menedéket keresőket.


Számukra erős ellenérv egy buborékkal szemben az, hogy az arany 80-as évekbeli szárnyalása óta a jegybanki pénzmennyiség a 13-szorosára hízott, míg az aranyár csak valamivel több mint a duplájára nőtt. Akkor tíz év alatt 2300 százalékot nőtt az arany ára, míg a mostani évtized termése „mindössze” 650 százalék. Ha most hasonló stádiumban lenne a buborék, akkor éppen a háromezer dollárt kellene ostromolnia a jegyzésnek – írja az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.