BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen "műtétek" várnak az eurózónára

Közös lépésre szánta el magát a brit, az amerikai, a japán, a svájci és az európai központi bank. Tegnap három órakor bejelentették az illetékesek, hogy 2011 utolsó negyedévében javítják az európai bankok dollárhoz jutásának feltételeit.

A BoE, BoJ, FED, SNB, és az EKB összehangolt akciójával némi megnyugvást hozott a piacokra, szárnyalni kezdtek a hírre a részvényindexek, különösen az európai bankpapírok tudtak kiugró teljesítményt felmutatni, és természetesen a feltörekvő devizák árfolyamai is erősödtek a fontosabb fizetőeszközökkel szemben.

Az erősödésből a forint is kivette a részét, 288-ról 283-ra csökkent az euró/forint árfolyama. A 283-as szint csak rövid ideig tartott ki, onnan hamar 285-re korrigált vissza, és a ma reggeli kereskedés is innen indult – írja napi elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„A dollár-likviditást növelő jegybanki akciósorozat tovább segítette a hétfő óta tartó lassú dollárgyengülést, az 1,35-ös hétfői mélyponthoz képest ma már 1,3850 körül kereskedtek az euró/dollárral. Az EU pénzügyminiszterei ma a lengyelországi Wroclaw városában találkoznak, hogy ismét megvitassák az eurózóna adósságválságának lehetséges megoldásait” – hangsúlyozta a közgazdász.

Az EKB hamarosan leköszönő elnöke, Jean-Claude Trichet tegnap az összehangolt jegybanki lépések bejelentése után arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló kooperációra van szükség az EU döntéshozói között, mint amilyen az öt központi bank között volt. A dollárlikviditás csupán gyógyír a sebre, és még komoly „műtétek” várnak a monetáris unióra, így amíg nem érkeznek kézzelfogható hírek, intézkedések, addig a dollár maradhat a favorit, a FED szerda-csütörtöki üléséig legalábbis ez tűnik valószínűnek. Ezt követően kiderül, hogy fordul-e a kocka, azaz lesz-e mesterséges amerikai gazdaságösztönzés, mely esetben gyengülhet a zöldhasú, és erősödhet az euró.

Az összehangolt jegybanki akció az euró/forint árfolyamán is meglátszott, 239,50-ről 235,50-ig esett a kurzus, ma reggel kissé gyengült a forint, és 237 körül kereskednek a bankközi piacon a frank/forint devizapárral, zárta kommentárját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.