BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új éves csúcson a magyar csődkockázat - A kormány is rásegített

Az elmúlt hét nap is a kockázatkerülés jegyében telt el, a régiós devizák mindegyike gyengült az amúgy rossz formáját nyújtó euróval szemben, a forint és lengyel zloty szeptember elejétől számolva kevesebb, mint 5 százalékot gyengült az euróval szemben, de a dollárhoz viszonyítva a gyengülés mértéke már 10-11 százalékos, írja napi elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Péntek délutánig a térségbeli gyengülést végig a zloty vezette, majd amikor a hírügynökségek lehozták a Fidesz-frakció 180 frank/forintos végtörlesztési tervét, akkor a forint átvette a vezető helyet a gyengülésben, hangsúlyozta Karsai Péter.

A mai nap is a gyengülés jegyében telik, a 281-282 között imbolyog az árfolyam. Ma kora délután fog a miniszterelnök napirend előtt beszédet tartani, ahol várhatóan részletezi a frankhitelek végtörlesztési javaslatát, emlékeztetett Karsai. „A piacok meglehetősen idegesek, az OTP és az FHB részvények kereskedése nyitás előtt felfüggesztésre került. Az 5 éves magyar CDS-felár új éves csúcson található, 443 pont felett van, ez valószínűleg az általános kockázatkerülés mellett is azt mutatja, hogy az eddigi információk alapján nagymértékű bizonytalanságot szül a devizahitelesek megmentésének ötlete” – szögezte le Karsai.

Feszültségek lakoznak az EKB-n belül: pénteken Jürgen Stark a központi bank vezető közgazdásza bejelentette a lemondását. Ő ugyan személyes indokokkal magyarázta a távozását, de valójában az EKB kötvényvásárlási programjával állt Stark úr szöges ellentétben, valószínűleg ezért vált meg a posztjától.

Mindez olaj volt a tűzre, amúgy is egyre gyakrabban merül fel a görög csőd kérdése, illetve az, hogy a helléneket ki kell-e tenni az eurozónából, így nem is csoda, hogy az euró/dollár árfolyama két hét leforgása alatt 7 százalékot esett, ma reggel már 1,35-nél is járt az euró/dollár kurzusa, a dollár-forint keresztárfolyam már 208 felett található. Az euró gyengülését alapvetően az adósságproblémák és azok megoldását övező kétségek fűtik. Adatszempontból szegényes napunk lesz, de ettől még mozgalmas napunk lehet, a Görögországgal kapcsolatos információk irányíthatják a mai kereskedést – vélekedett Karsai.

Jól jön most az euró/frank 1,20-as árfolyamküszöbe, a jelenlegi rossz hangulat alapján  a svájci jegybank védelme nélkül 1,05-1,10 között lehetne az euró a frankkal szemben, ami most a 282-es euró/forint árfolyamnál 256-268 frank/forint árfolyamot mutatna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.