BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságtűrő befektetések - Hova tegyük a pénzünket?

A jelenlegi piaci környezetben a fundamentális elemzés nem hatékony, pontos technikai elemzéssel lehet csak a tőzsdén keresni. Aki ehhez nem ért, annak abszolút hozamú alapokat ajánlanak, ezek közül több az elmúlt három évben is jól teljesített.

Pontosan ma három éve történt, hogy a Lehman Brothers bankház csődbe ment, és bedöntötte a tőzsdéket. Az esemény után sokan elbukták a befektetéseik egy részét, mások viszont tetemes haszonra tettek szert, ha jól használták ki a mélyponton lévő árfolyamokban rejlő lehetőségeket. A befektetési alapok árfolyamadatai alapján a legjobban azok jártak, akik az elmúlt három évben abszolút hozamú alapban tartották a pénzüket. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségénél (Bamosz) nyilvántartott alapok közül a 2008 szeptembere óta eltelt időszakban legmagasabb hozamot elért hat alap mindegyike ebbe a kategóriába tartozik, különösen a Concorde Alapkezelő és az OTP Alapkezelő konstrukciói emelkednek ki teljesítményükkel. Emellett nagyon magas, akár 10 százalékot meghaladó éves hozamot lehetett még elérni a hazai kötvényalapokkal is.

A tőkepiacok három év elteltével sincsenek jó állapotban, a világ tőzsdéi az idén többnyire estek, és az euróövezet adósságválsága a szakértők szerint akár a 2008-as pénzügyi intézményrendszert érintő krízisnél is durvább mélységekbe taszíthatja a tőkepiacokat. Nehéz ilyenkor okos befektetési döntést hozni. „A fundamentális elemzés most nem sokat ér. Bizonyos kvantitatív befektetési stratégiák tudnak ilyenkor jól működni, amikor a befektető készpénzben tartja a vagyonát, és csak akkor vásárol, amikor jó lehetőséget lát, és eközben nagyon fegyelmezetten kezeli a kockázatokat” – magyarázza Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Szabó László, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a rossz hangulat tartós marad a
piacokon, így az átmeneti felpattanásokat eladásra kell felhasználni, míg a pánik okozta esések idején érdemes lehet mazsolázgatni a részvények között.

Az átlagos befektető azonban általában egyik stratégiát sem tudja igazán jól követni, nekik a szakértők szerint ezúttal is érdemes lehet abszolút hozamú alapokba fektetni a pénzt. „Ezek az alapok nem benchmarkot követnek, hanem megpróbálnak minden körülmény közepette reálhozamot elérni” – magyarázza Szabó László. Ez az idén sikerült is jó néhány ilyen alapnak. A leglátványosabban a zárt végű – így már csak korlátozottan megvásárolható – Nyilasi 2015 alap emelkedett, de csaknem 15 százalékot szedett magára az év eleje óta az Erste abszolút hozamú részvényalapja is, emellett jó néhány olyan alap akadt, amely az augusztus elején kezdődött árfolyamzuhanás ellenére tartotta az értékét, sőt még nyereséget is hozott a befektetőknek. Nem panaszkodhattak ebben az időszakban a concorde-os Citadella, Columbus, VM és Platina Pí alap befektetői sem, és az OTP Supra vagy a Budapest Alapkezelő abszolút hozamú alapjának vásárlói is jól jártak.

Az ilyen alapokat a befektetők is egyre inkább felfedezik, a Bamosz adatai szerint ezekbe áramlik arányaiban véve a legtöbb friss tőke, így a bennük lévő vagyon július végére megközelítette a 130 milliárd forintot. Az összes ilyen alap közül a Concorde VM a legkedveltebb, amelynek 22 milliárd forintos vagyona már a nagyobb alapkezelők likviditási alapjainak vagyonával is vetekszik. A VM hozama alapján is rászolgált a bizalomra, vannak azonban az abszolút hozamú alapok között is olyanok, amelyeknek gyengén sikerült az elmúlt esztendő, illetve az elmúlt három év. Az Access és a Budapest Alapkezelő ilyen konstrukcióinak árfolyama például most is a három évvel ezelőtti szint alatt áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.