BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztria, mint pénzmosoda?

Egy nemzetközi tanulmány bírálja Ausztriát, mert az ország bankrendszere nem elég átlátható, ennek egyik eleme, hogy a pénzintézetek – ellentétben Németországgal – csak bírói végzésre kötelesek átadni a számlatulajdonosokra vonatkozó dokumentumokat.

Ausztriában a banktitkot általában pártolják, nemzetközileg azonban rendszeresen bírálják - mutat rá a bécsi lap. A Tax Justice Network (TJN) brit civilszervezet legújabb, úgynevezett "árnyékpénzügyi indexéből" is ez derül ki.

A tanulmány szerzői idézik a nemzetközi drogkereskedelemről készített amerikai állami jelentést, amelyben Ausztriáról szólva ez áll: "Az osztrák pénzügyi szektort a szervezett bűnözés pénzmosásra használja. A mindenek előtt  az egykori Szovjetunióból származó rejtett bűnözés százalékos aránya vélhetően óriási." 

Átláthatatlansági rangsor

1. Svájc

2. Kajmán-szigetek

3. Luxemburg

4. Hongkong

5. Egyesült Államok

6. Szingapúr

7. Jersey-szigetek

8. Japán

9. Németország

10. BahreinA TJN ebből arra következtet, hogy az osztrák banktitok vonzza a pénzmosókat. Bírálat érte az országot amiatt is, hogy az ország -  Luxemburg mellett -  az egyetlen olyan EU tagállam, amely nem csatlakozott a kamathozamokról szóló automatikus információcseréhez az EU-n belül. Ausztriában a külföldiek kamathozamait illetően ehelyett a tőkehozam 35 százalékának megfelelő forrásadót vonnak le.

Ausztria az átláthatatlansági listán a tizenhetedik helyet foglalja el, igaz, ebben a sorrendben nagy súllyal szerepel az adott állam pénzügyi súlya, ennek köszönhető, hogy Németország vagy az Egyesült Államok megelőzi a sógorokat.

2. Kajmán-szigetek

3. Luxemburg

4. Hongkong

5. Egyesült Államok

6. Szingapúr

7. Jersey-szigetek

8. Japán

9. Németország

10. Bahrein -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.