BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszakadt a cérna: 300 forint az euró!

Tovább szenvednek az európai tőzsdék, a negatív hangulat hatására pedig a forintot is tovább öntötték a befektetők.

17 óra előtt

Az euró/dollár árfolyam 1,32 alatti szintekről 1,327-ig változott délután. Ezzel párhuzamosan az euró/forint 299,5-ös szintről 298,5-re mérséklődött, majd 299-es szinten állt meg délután 5 óra előtt.

Ben Bernanke, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elnöke arról beszélt, hogy készek további intézkedéseket hozni a gazdasági növekedés segítésére, amennyiben szükséges.

Bernanke szerint a 400 milliárd dolláros kötvénycsere-program (Operation Twist) mérsékelt segítséget jelent a gazdaság kilábalását tekintve.

A Fed elnöke úgy látja, hogy a hosszú távú kamatokat 20 bázisponttal csökkentheti a program, melynek keretében a birtokolt rövid kötvényeket hosszúra cserélik. Bernanke hangsúlyozta, a „Twist” 50 bázispontos kamatcsökkentéssel egyenértékű.

Összességében továbbra is úgy tűnik, hogy a forint volatilitása kiemelkedő, vagyis a jelenleg változékony nemzetközi befektetői hangulat leginkább a hazai devizán látszik meg a régiós fizetőeszközök közül. Közben a lengyel jegybank a napokban intervencióval segítette a zlotyt. A korábban már ismert tények mellett (magas államadósság, devizakitettség) a forint „immunrendszerét” az elmúlt hetekben gyengítette a kormányzat nem szokványos gazdaságpolitikája, nagyrészt a végtörlesztési terv.

14 óra

A nemzetközi pénz- és tőkepiacokon óriási pesszimizmus uralkodik. A befektetők attól tartanak, hogy Görögország csődbe megy, ezért biztonságos menedéket nyújtó pozíciókat vesznek fel. A feltörekvő devizának számító forint további jelentős gyengülésen ment keresztül, és elveszítette a pszichológiailag fontos 300-as szintet az euróval szemben. Reggel 298, tegnap 294 forinton jegyezték az eurót.

A közös európai deviza folyamatosan erősödött a forinttal szemben az elmúlt hetekben. A vezető tőzsdék összeomlottak, a piaci szereplők várható recesszióról (W-alakú válság) beszélnek a világ fejlettebb régióiban.

A forint gyengülését segítette az is, hogy ebben a környezetben a kormányzat nem szokványos gazdaságpolitikát alkalmazott: a végtörlesztési terv szintén a gyengülés irányába mutatott. A hazai deviza megközelítőleg egy hónap alatt a 275-ös szintről 300-ra esett az euró ellenében.

Az euró utoljára 2009 áprilisában volt ilyen drága, a világgazdasági válság legpusztítóbb időszakában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.