BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így fogyókúráznak idén a bankok

A nehezedő körülmények ellenére alig csökkent az idén a magyar bankok alkalmazottainak száma. Valószínű, hogy az eddigi leépítés mértéke még az egy százalékot sem érte el. Eközben a nyugat-európai bankok rohamtempóban építik le apparátusukat.

A vállalati hitelállomány csökkenése, a terhek növekedése és a nyereség radikális visszaesése ellenére minimális mértékben mérséklődött az idén a jelentősebb magyar kereskedelmi bankok alkalmazottainak száma. Alig több mint 250-nel csökkentette létszámát az a 14 bank, amelytől lapunk adatokat kért. Ez azt jelenti, hogy az érintett hitelintézetek valószínűleg kevesebb mint egy százalékát bocsátották csak el alkalmazottaiknak.
Az év során a legnagyobb lefaragás a K&H Banknál történt, az első fél évben 189 fővel csökkent az alkalmazottak száma.

Komoly mértékű leépítés volt az év során a CIB Banknál és az FHB Banknál is. Az olasz érdekeltségű hitelintézetnél január eleje és szeptember vége között 124-gyel, az FHB Banknál pedig az első fél évben 120-szal lett kevesebb az alkalmazottak száma. Kisebb mértékű, 40 fő körüli létszámcsökkentés volt a Raiffeisen Banknál és a Budapest Banknál.
Ugyanakkor több hitelintézet dolgozóinak száma nőtt. A legnagyobb mértékben, 197 fővel az OTP Bank bővítette alkalmazottainak körét, és 72 fővel többen dolgoznak most az Erste Banknál, mint 9 hónappal korábban. Négy, illetve öt fővel emelkedett a Sopron Bank és TakarékBank munkatársainak száma.

Tavaly ugyanez a 14 hitelintézet több mint kétszer ennyi, öszszesen 583 alkalmazottját bocsátotta el úgy, hogy nem vett fel helyettük senkit. Ez azt jelenti, hogy a bankokat ért megrázkódtatások ellenére azok ez évben dolgozóik kevesebb mint egy százalékától váltak meg, tavaly pedig a kevesebb mint két százalékukat bocsátották el.

Sokkal rosszabb a helyezet, ha a bankrendszer utóbbi három évére tekintünk vissza. A 2008 őszén kirobbanó válságot követően ugyanis rohamosan csökkent a hazai bankokban dolgozók száma, a tapasztalatok szerint számos hitelintézet létszámleépítéssel reagál a szektort érő negatív hatásokra. Az utóbbi bő két évben a korábbi létszámnak több mint a tizedével, mintegy négyezerrel csökkentették alkalmazottaik számát a magyar kereskedelmi bankok. A pénzügyi felügyelet adatai szerint 2004 és 2008 között 28,4 százalékkal, 34104 főre nőtt a számuk. Ám 2008 negyedik és az idei év második negyedéve között már 11,5 százalékkal kevesebben dolgoztak a bankszektorban.

Az európai hitelintézetek viszont erőteljes leépítéssel válaszolnak ez évben a jelentősen romló körülményekre. Svájc legnagyobb bankja, az UBS nyár végén jelezte, hogy 3500 munkahely megszüntetését tervezi. A HSBC Holding augusztus elején jelentette be, hogy 30 ezer munkavállaló elbocsátását tervezi 2013 végére. A Barclays 3000-es létszámcsökkentést helyezett kilátásba, a Royal Bank of Scotland Group és a Credit Suisse Group egyaránt 2000-2000 dolgozótól válik meg.

Leminősíthetnek magyar bankokat

Hat magyar bank leminősítésének a lehetőségét vizsgálja a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő intézet a devizahiteleseket megsegítő törvény miatt veszi górcső alá a magyar pénzintézeteket, mivel a szabályozás komoly veszteségeket okozhat a válságadó mellett. Az OTP-t ezzel a bóvli kategóriába minősítheti le a Moody’s, ami megdrágíthatja a bank számára a forrásszerzést a pénzpiacokon. A hír hatására ismét nyomás alá kerülhetnek az OTP részvényei – állapítja meg az Equilor.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő is aggódik a végtörlesztés miatt. A tegnap Londonban ismertetett értékelése szerint a végtörlesztési lehetőséggel a jogosult devizahitelesek 25 százaléka él majd. Szerintük a devizahitelek végtörlesztése hatással lesz a magyar bankrendszer tőkemegfelelési rátájára, de a magyar bankok várhatóan nem szorulnak tulajdonosi vagy állami segítségre.

Világgazdaság - Giczi József Leminősíthetnek magyar bankokat Hat magyar bank leminősítésének a lehetőségét vizsgálja a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő intézet a devizahiteleseket megsegítő törvény miatt veszi górcső alá a magyar pénzintézeteket, mivel a szabályozás komoly veszteségeket okozhat a válságadó mellett. Az OTP-t ezzel a bóvli kategóriába minősítheti le a Moody’s, ami megdrágíthatja a bank számára a forrásszerzést a pénzpiacokon. A hír hatására ismét nyomás alá kerülhetnek az OTP részvényei – állapítja meg az Equilor.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő is aggódik a végtörlesztés miatt. A tegnap Londonban ismertetett értékelése szerint a végtörlesztési lehetőséggel a jogosult devizahitelesek 25 százaléka él majd. Szerintük a devizahitelek végtörlesztése hatással lesz a magyar bankrendszer tőkemegfelelési rátájára, de a magyar bankok várhatóan nem szorulnak tulajdonosi vagy állami segítségre. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.