BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilenc hónapja volt utoljára ilyen drága a magyar adósság finanszírozása

Kilenc hónapja nem látott magasságokban vannak a magyar kötvényhozamok, és a forint gyengülése miatt a piaci szereplők kamatemelést várnak az MNB-től.

A magyar államkötvények hozama 9 hónapos csúcsra emelkedett a holnapi kötvényaukció előtt. A piaci szereplők arra spekulálnak, hogy a központi bank emelni fogja a kamatot, hogy támogassa a forintot.

A 2017-ben lejáró (5 éves) magyar államkötvények hozama 7,88 százalékon áll a másodlagos piacon, tegnap pedig elérte a 8 százalékot is. Ez január 11-e óta a legmagasabb hozamszint, írja a Bloomberg.

A jövőbeli kamatláb-megállapodások azt vetítik előre, hogy a jegybanki alapkamat emelkedni fog. Az október 25-ei megállapodás 6,25 százalék, míg a január 6-ai 6,75 százalékos alapkamatot jelez.

A magyar államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felárt (5 éves CDS-felár) 2009 márciusa óta nem látott magasságba emelkedett, miután Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta két nappal ezelőtt, hogy a kormány átütemeztetné a 180 milliárd forintos önkormányzatoktól átvett adósságot.

A CDS-felár tegnap 572 bázisponton is járt, míg egy nappal korábban 550 bázispontot mértek. A CMA DataVision adatai szerint egy hónapja még 268 bázisponton állt a mutató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.