BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki megijedt a svájci jegybanktól - Öthavi mélypont közelében a frank

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) minimális árfolyamküszöböt állapított meg az euró/frankban szeptember 6-án. A bejelentésre a fizetőeszköz egyből a kívánt szintre esett, és mostanra tovább gyengült.

Elszántak vagyunk, és megvédjük az 1,20-os árfolyamküszöböt – hangsúlyozzák folyamatosan az SNB tisztségviselői. Szeptember végén kiadott negyedéves jelentésükben azt is kiemelték, hogy a jelenlegi szinteken is erőteljesen túlértékeltnek tartják az alpesi devizát, amelynek gyengülnie kell. Szerda délelőtt közel 5 hónapos mélyponton jegyzik a frankot az euróval szemben, 1,243 közelében.

A piaci szereplők arra spekulálnak, hogy az SNB 1,25-os, vagy 1,30-os szintre emeli fel a minimális árfolyamot. Várakozásuk nem is alaptalan, mert a központi bank deflációs, illetve recesszió kockázatokra hivatkozva vezetett be nem szokványos intézkedéseket. Amennyiben a svájci gazdasági növekedés a negatív tartományba fordul át, vagy megjelenik a defláció, akkor a központi bank újabb lépéseket tehet.

Amellett, hogy piaci pletykák szerint az SNB emelheti az árfolyamküszöböt, a frank esését az is táplálta, hogy a kockázatvállalási étvágy szeptember végén és október elején növekedett a világban. A nemzetközi pénzpiacokon már nincs világvége-hangulat, és a részvénypiacok szabadesése is megállt, miután némileg csökkent a W-alakú recesszió esélye az USA-ban, és az eurózóna szuverén adósságválsága sem eszkalálódott tovább.

Jelenleg nincs is nagy szükségük a befektetőknek a svájci frank menedékszerepére, ugyanis az amerikai dollár tökéletesen látja el ezt a szerepet, miután befejeződött a mennyiségi monetáris lazítás második köre. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve egyelőre csupán egy kötvénycsere-programot jelentett be, azonban az eszközvásárlási program harmadik köre még várat magára. Elemzők ugyanakkor nem zárják ki, hogy az év végén vagy a jövő év elején rászánja magát a Fed, hogy újabb pénzinjekciót adjon a gazdaságnak, amelynek hatására a dollár ismét gyengülhetne a vezető devizákkal szemben.

Ebben az esetben újra sérülne a dollár menedékszerepe, azonban a monetáris expanzió hatására legalább átmenetileg javulhatna a globális környezet, és nem várható, hogy a befektetők visszatérnének például a svájci frankhoz. Amennyiben mégsem hatna a stimulus, akkor sem valószínű, hogy a befektetők az alpesi devizát választanák, ugyanis éppen eléggé félnek a svájci jegybanktól.

A frank 3,5 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint az SNB minimális célja, és közben megérkezett a 200 napos mozgóátlaghoz (1,233 körül) is, amely a technikai elemzők szemszögéből fontos szintnek tekinthető, és indokolná az alpesi fizetőeszköz további esését.

Buborék alakulhat ki Svájcban

Az SNB még augusztusban 0,25 százalékról nullára csökkentette a 3 hónapos megcélzott kamatszintet (Libor). Ez volt a központi bank egyik első intézkedése, hogy megakadályozza a frank szárnyalását. Alexandre Ziegler, a Zürichi Egyetem pénzügy-professzora a Bloomberg hírügynökségnek múlt héten azt modnta, most sokan vásárolnak lakást, akik a kamatok csökkenése előtt nem tehették meg. Úgy látja, a kereslet és az árak felfutásával ingatlanpiaci buborék alakulhat ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.