BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stresszteszt 2.0 - Az EU a bankok többségét elkaszálhatja

Az Európai Unió bankfelügyeleti hatósága, az Európai Bankhatóság (EBA) a korábbi 5 százalékos alaptőke arány (core Tier 1) helyett 7 százalékos küszöb mellett ismétli meg a nyári banki stresszvizsgálatokat - mondták a Reuters brit hírügynökségnek EBA-s és banki források kedden.

A források arról tájékoztattak: egyelőre eldöntetlen kérdés, hogy az új, Basel III szabályozásnak, vagy a korábbiaknak megfelelően definiálják az alapvető tőkét. Az ügyet jól ismerő banki források elmondták: azokat a bankok, amelyek elbuknak az újabb, keményebb próbán, arra kérik majd, hogy erősítsék meg tőkepozíciójukat. Egy banki forrás szerint "a bankok jelentős hányada el fog bukni a stresszvizsgálatokon". Az EBA kedden arról tájékoztatott, hogy a nemzeti hatóságok közreműködésével újabb adatokat gyűjt az európai pénzintézetektől. A szervezetnek az euróövezeti vezetők október 17-i üléséig kellene végrehajtani a szigorított vizsgálatokat.

A legutóbbi, júliusban közzétett banki stresszvizsgálatok eredményei alapján a 90 vizsgált bankból nyolc bukott el Az egyes bankok tájékoztatásai alapján öt spanyol, két görög és egy osztrák bank, a Volksbank bukott meg a stresszteszten. A közzétett eredmények alapján 16 európai pénzintézetnek volt 5-6 százalék közötti alacsony, de elégséges tőkemegfelelési mutatója. Ezek között hét spanyol, két német, két görög és két portugál bank volt.

A nyári vizsgálatot követően számos kritika érte az EBA-t, mivel modelljei nem feltételeztek egy jelentősebb görög államcsődöt, illetve annak esetleges tovagyűrűző hatásait. Így - befektetők szerint - az egy évvel korábbi stresszvizsgálatokhoz hasonlóan túlságosan enyhe volt, kevés valódi információt tartalmazott az EBA jelentése.

Az egyetlen nyáron vizsgált magyar bank, az OTP Bank Nyrt. tájékoztatása szerint a becsült, hibrid tőkeelemek nélküli, konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutatója a 2010. év végi 12,3 százalékhoz képest 2012-ben az alapforgatókönyv mentén 17,2 százalékra, a pesszimista forgatókönyv esetén pedig 13,6 százalékra módosult volna, így a bank eleget tett a stresszteszthez megállapított tőkemegfelelési mutatónak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.