BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nyersanyag lehet a célpont

A részvénypiacok egyre inkább csökkenő hozamokat ígérnek az Európai Központi Bank (EKB) döntése után, így a befektetők nagy valószínűséggel az értékálló és növekedést sejtető árupiacok felé fordulnak. A nagy kedvenc hagyományosan az arany lehet, de a cukor is jól hozhat a konyhára hosszabb távon.

Az Európai Központi Bank november 1-jétől hivatalba lépett új elnöke, Mario Draghi vezetése mellett határozott lépésre szánta el magát az EKB kormányzótanácsa az elmúlt héten, amikor 25 bázisponttal, 1,25 százalékra csökkentette az irányadó jegybanki alapkamatot. Ez az akció a gazdaság élénkítése szempontjából üdvözlendő lehet, de a rekordalacsony szintre csökkentett kamatok nem kedveznek a részvénypiacok befektetőinek, a jövőben elérhető hozamok nem igazán csábítanak a parkettekre.

Az elemzők szerint a kamatcsökkentés egyértelmű nyertesei az árupiacon keresendők. A Magyar Aranypiac Kft. elemzése szerint az arany – amely az elmúlt időszakban már bizonyította értékállóságát – mind a lassú gazdasági növekedés, mind pedig a csökkenő kamatszint miatt előnyös helyzetben találta magát. Változatlanul a sárga nemesfémnek kedvez a piacokat nyomasztó általános válsághangulat, valamint az agonizáló Görögország drámai pálfordulásainak a sorozata is, ezek együttesen azt eredményezik, hogy az értékálló nemesfém a továbbiakban is biztonságos menedékként keresett maradhat.

Olyannyira népszerű az árufajta, hogy dollárban számolva hathetes csúcsára emelkedett az ára. Forintban kifejezve ezzel történelmi rekordra drágult a sárga nemesfém a hazai fizetőeszköz jelenlegi gyengesége okán. Egy uncia színaranyért a londoni fixing szerint 390 469 forintot (12 554 Ft/g) is kellett fizetni az elmúlt héten. Az arany piacán a szakértők további erősödést várnak, már csak azért is, mert várhatóan évekbe telik, mire az európai mentőcsomag érezhetően kifejti a hatását. Addig a fényesen ragyogó nemesfém és annak árfolyama a magasban maradhat, s végső mentsvárként tárt kapukkal nyújthat menedéket a befektetőknek. Az elemzői várakozások ennek megfelelően egyhangúlag optimisták, és továbbra is 2000 dollár környéki célárakat emlegetnek. A célpont mellett szólhat az is, hogy az ezüsttel és más nyersanyagokkal ellentétben az arany számára nem jelent különösebb fenyegetést a recesszióba forduló világgazdaság, a vezető valutákkal szembeni bizalomvesztés pedig csak kedvez a nemesfém iránti keresletnek. Ezt az is bizonyítja a társaság szerint, hogy a 35 dolláros unciánkénti ár masszív ellenállási szintnek bizonyulhat az ezüst számára. Az egy héttel korábbi 15 százalékos plusz után az elmúlt hét ismét mínuszt hozott a befektetőknek. Technikailag ugyan valamelyest kitisztult a helyzetkép az utóbbi időkben az ezüst számára, de a csökkenést kivetítő trendcsatorna változatlanul érvényben van.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.