BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A "szokásos" okok miatt esik a forint

Tegnap délután testközelbe került a 2009. március elején mért 317,25-ös rekordárfolyam. Kevesebb, mint 2 forint hiányzott ahhoz, hogy újabb történelmi csúcsot regisztrálhassunk – mutatott rá Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az okok immár szokásosak, a magyar leminősítés esélyei magasak, egyes piaci szereplők valószínűleg ezt árazzák be, ezért emelkednek a hazai kötvényhozamok, és ezért húzzák zsinóron felfelé az euró/forint árfolyamát. Orbán Viktor a tegnapi nyilatkozatában azt jelezte, hogy a hitelminősítők a hónap végére fogják a lapjaikat teríteni. Ebben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy az IMF delegáció 21-én fog állást foglalni, ezt az S&P, és a Moody’s várhatóan meg fogja várni – vélekedett Karsai Péter.

„A gyenge forintárfolyam úgy tűnik, kezdi felpörgetni az inflációt, év/év alapon az októberi 3,6 százalékos várt árindex helyett 3,9 százalékosra ugrott a pénzromlás üteme. Ma a tegnapihoz képest csendesebb kereskedésre és 315 alatti euró/forint árfolyamokra számítunk” – írta az elemző.

Az olaszoknál még nem, de a görögöknél már megnevezték az új kormányfőt, Lucas Papademos személyében. Rómában a politikai stabilitás is kérdéses, de egyelőre az a verzió a legvalószínűbb, hogy gyors hatalom átadás-átvétel lesz, és nem lesznek előrehozott választások. Ez valamelyest megnyugtatta az aggódó befektetőket, az olasz kötvények hozama (az EKB közreműködésével persze) korrigálni tudott a korábbi rekordszintekről, ennek eredményeként az euró/dollár árfolyama is visszapattant 1,35-ről 1,3650-ig.

Ma is az olaszok lesznek a figyelem központjában, egyrészt, mert az Egyesült Államok, és Kanada ünnepel, másrészt, mert az olasz szenátus és az olasz törvényhozás alsó háza ma tárgyalja az újabb megszorító intézkedéseket. Az biztos, hogy a jelen gazdasági környezetben nehéz lesz olyan csomagot elfogadtatni, ami elejét tudja venni annak, hogy Róma külső segítség nélkül meg tudja oldani az adósságproblémáit – fogalmazott Karsai.

A frank/forint viszonylatban is érzékelhető némi stabilizáció. A tegnap délutáni 256-os csúcs után ma délelőtt 253 alatt kereskednek a frank/forint devizapárral.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.