BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU-nak fogalma sincs, mi legyen az új bankszabályokkal

Brüsszelben tisztázatlan, hogy az EU tagállamai miként tartsák be a bankok saját tőkéjére vonatkozó új előírásokat - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A vita fő kérdése, hogy az egyes országok saját kezdeményezésre rátehetnek-e még a jövőbeni magasabb előírásokra, például a sajáttőke kvótára, vagy pedig az új EU szabályok a maximumát jelentik annak, amit a bankoktól megkövetelnek.

Júliusban az Európai Bizottság az utóbbi, vagyis az úgynevezett maximális harmonizálás mellett érvelt. Ám ahogy a lengyel EU elnökség egy bizalmas munkaanyagából kitűnik, a frontok ebben a kérdésben megszilárdultak. A témáról a szakemberek "behatóan vitáznak" – állapítható meg az FTD rendelkezésre álló dokumentumból. A Brüsszelben hétfőn és kedden tartott újabb fordulón sem történt fordulat - tudta meg az FTD a résztvevőkhöz közeli körökből. A vélemények igencsak eltérnek, nyár óta alig történt mozgás.

A lap szerint a vita rendkívül kényes, mert a bankok részére globálisan megállapított újabb előírások (Basel III) centrális elemnek számítanak a pénzügyi rendszer megszilárdítása szempontjából. Az Európában kialakult véleményeltérés gyengíti az EU pozícióját az Egyesült Államokkal szemben, amely az európaiakat a reformok gyors megvalósításra sürgeti.

Különösen kényes lesz a helyzet, ha az ütemterv is bizonytalanná válik. Az előírásoknak ugyanis 2013 januárjától lépcsőzetesen hatályba kell lépniük.  Ehhez azonban a szakértők szerint 2012 februárjáig vagy márciusáig az államoknak kompromisszumra kéne jutniuk, hiszen még az Európai Parlamenttel is meg kell egyezniük. Már most sok bírálat hangzik el  amiatt, hogy váratnak magukra a bankokra vonatkozó szigorúbb előírások, miközben a pénzügyi válság ismét egyre élesebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.