BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Commerzbank: A forint leszakad a régióról

A bizonytalan helyzetet év végéig fenntarthatja a görögök lépése, és ezt a komolyan megsínyli a forint. Tegnap ugyan 304 és 308 között mozgott a forint, nem gyengültünk 310-ig és a mai nap is hasonló szintekkel indul. Ez azonban nem adhat okot optimizmusra, ugyanis akkor sem tudott a forint erősödni, amikor az euró/dollár1,38-ig korrigált – mutatott rá Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza napi elemzésében.

Bízhatnánk esetleg a régiós társak húzóerejében, de az utóbbi hetekben pont azt láttuk, hogy a forint leszakad tőlük és egy új ligába készül átigazolni. A kialakuló szakadékot talán egy mai esemény is jól példázza: a cseh jegybank mai ülésén arról dönt, hogy csökkentse-e a 0,75 százalékos alapkamatot. (Habár erre van esély, de ez vélhetőleg jövőre lesz majd csak realitás.) A mi szókészletünkben viszont a „leminősítés”, „bóvli” és „rendkívüli kamatemelés” került be az utóbbi időben – írja Kerékgyártó Imre.

„Az eurózóna vezetői tegnap kristálytisztán tudtára adták Papandreu kormányfőnek, hogy az euró létét nem engedik kockára tenni a görögök megmentése érdekében. Nyilvánvalóan betelt a pohár számos eurózóna tagnál. Egyértelmű, hogy ki akarja az EU segíteni a görögöket a bajból, de vannak felsőbbrendű érdekek, melyek védelme érdekében akár a hellének kizárása is szóba jöhet a valutaunióból” – vélekedett.

Rámutatott: a görögöknek megszavazott mentőcsomag hatodik részletét befagyasztották a népszavazásról szóló döntésig. A referendummal kapcsolatosan holnap szavaz a görög parlament, ha lesz, akkor december 4-e vagy 5-e lesz a dátuma és a hatodik részletet biztos nem kapják meg az eredmények ismeretéig.

Ebben a kényes helyzetben debütál a mai nap az EKB új elnöke, Mario Draghi. Az Európai Központi Bank már az előző ülésén is megvitatta egy esetleges kamatcsökkentés lehetőségét, de Trichet úr nyilván a folytonosságot tartotta szem előtt és nem akarta kész helyzet elé állítani utódját. Az EKB inflációs és gazdasági kilátásait át kell először értékelni és ennek függvényében kell majd lépni a kamatok terén. Nagy érdeklődés övezi Draghi nyilatkozatát az EKB kötvényvásárlási programjával kapcsolatosan is - emelte ki.

A Fed tegnap csökkentette növekedési prognózisát, ugyanakkor növelte a várható munkanélküliségi ráta előrejelzését, ezzel aláhúzta pesszimista jövőképét. A QE3 program (mennyiségi monetáris könnyítés harmadik köre – A szerk.) lóg a levegőben, nyilvánvalóan készek lesznek a gazdaságélénkítés következő etapját elindítani, de egyelőre várnak vele.

Az időzítés most nem lenne szerencsés, hiszen a fókusz jelenleg Európán van. Az euró/dollár árfolyam továbbra is dollárerősödésre van ítélve, elsősorban a nemzetközi politikai kockázatok miatt – húzta alá Kerékgyártó Imre.

Az euró/frank egyre biztosabban tart az 1,21 felé mutatván a kockázatkerülés erősödését. Szinte esélytelen, hogy a forint ma 250 forint alá kerüljön a frank – vélekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.