BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Commerzbank: Újabb mélypontra eshet a forint

A 2009. márciusi 317,28-as rekordmagas árfolyam már a múlté, tegnap a piaczárás után 317,7 fölé küldték a kereskedők az euró/forint árfolyamát – kezdte elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A forint kimagaslóan rosszul teljesít a többi régiós devizához képest. Míg az euró/lej, euró/zloty, euró/korona kurzusok napon belüli legerősebb és leggyengébb pontjai között 0,7-0,8 százalékos eltérést tapasztalhattunk, addig az euró/forint esetében 1,8 százalékos gyengülést mérhettünk – mutatott rá Karsai Péter.

„A leminősítés érintőleges közelségben van, és ez nem csak a rekordmagas árfolyamban, hanem az elszálló kötvényhozamokban, és a referencia CDS-felárunkban is tetten érhető. Az egy éves hazai kincstárjegy közelíti a hét százalékot, míg a hasonló futamidejű (egyébként „junk” kategóriába sorolt) román papír ennél alacsonyabb hozammal rendelkezik” – emelte ki az elemző. A különbséget talán az is okozza, hogy keleti szomszédunknak van IMF védőhálója és nem kommunikálják azt, hogy az IMF-fel való együttműködés az ördögtől való lenne. A románok köszönik szépen jól vannak – tette hozzá.

A hazai előzetes harmadik negyedéves GDP számok sokkal jobbak lettek a piaci várakozásoknál, 0,8 százalék helyett 1,4 százalékkal javult a nemzeti össztermékünk, ami egyébként enyhe lassulás a második negyedéves 1,5 százalékos érték után. A jobb GDP számokra alig reagált a piac, számottevő forinterősödésnek nyoma sincs, 316 körül indul a nap, és továbbra is esélyes az újabb csúcsdöntés, főleg, ha az eurózónából negatív hírek érkeznének – vélekedett Karsai Péter.

„Nem oldja meg az euróválságot az, hogy komoly múlttal rendelkező, nagy tekintélyű gazdasági szakemberek vezetik az olasz, illetve a görög kormányt. Sok időnek kell eltelni, hogy az általuk elindított intézkedések, (amelyek még egyelőre nem ismertek) beérjenek. A görögök azért küzdenek, hogy az eurozónában maradhassanak, míg az olaszok azt próbálják elkerülni, hogy ne kelljen sok százmilliárd eurós külső segítséget kérni” – írja az elemző.

A viszonylag kedvező német GDP adat nem hozott fellélegzést az euró/dollár kereskedésében, 1,36 körül stagnál az árfolyam, és az összesített EU17-ek bruttó nemzeti össztermékének esetlegesen jobb számai sem fognak trendfordulót hozni. Míg az olaszoknál és a görögöknél a súlyos gazdasági helyzet politikai konszenzust hozott, addig most a belgák kerültek a középpontba. A magas GDP arányos államadóssághoz (az ötödik legmagasabb az eurózónában) komoly politikai kockázat társul, mivel a nyár közepe óta nem sikerült kormányt alakítani a győztes pártoknak, ezért csak egy ügyvezető kabinet kormányoz korlátozott hatáskörrel.

Hiába gyengül valamelyest a frank az euróval szemben, az euró/forint rekord közelében tanyázik, ezért a frank/forint árfolyama 255-nél stagnál, zárta kommentárját Karsai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.