BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csodák nincsenek - Még a svájci jegybankot is próbára tehetik

A görögök jó homéroszi fordulattal újra csavartak egyet az adósságeposzukon. Két kötetnél nem állnak meg, ragaszkodnak a trilógiához. Az újabb fejlemény az ugyanis, hogy a múlt héten kiizzadt, görögöket helyrebillentő mentőcsomagfélét népszavazás tárgyává akarják tenni hellénhonba – írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

Az EU kötelező érvényű programnak szánt intézkedéssorozatát (részleges adósságleírás, EFSF felduzzasztása, görög megszorítások) teljes mértékben kérdőjelessé teszi a görög miniszterelnök „ötlete”. Ráadásul pénteken még bizalmi szavazást is tartanak a kormány ellen, ahol az ország irányításában történhet fordulat. A kormány ugyanis minimális többséget élvez a törvényhozásban, így nem elhanyagolható az előrehozott választás esélye sem – vélekedett Kerékgyártó Imre.

Hozzátette, márpedig a választók szemében nem túl népszerűek az EU csomaggal kapcsolatosan várható újabb megszorítások. Ha lesz referendum komolyan kétséges, hogy igent mondana-e a görög nép az EU tervére, vagy inkább az elutasítással kvázi az EU-tól való leszakadás felé terelnék az országot.

„Egy ilyen szcenárió, tisztán görög csődhöz vezetne, ahol az államadósság 100%-a veszteségként jelentkezne. Az eurózónából valószínűleg kilépne Görögország, ami meglehet, hogy hosszú távon számukra nem is annyira elrettentő (a pénzügyi rendszer összeomlása, a drachma újbóli bevezetése után lassú talpraállás következne, főleg a turizmus segítségével)” – mutatott rá az elemző.

Az EU vezetői mindenesetre nem szeretnének a kontrollálatlan görög csőddel és a tovagyűrűző hatásokkal megbirkózni. A hétvégi G20-as csúcs előtt Merkel és Sarkozy Cannes-ban találkozik Papandreu miniszterelnökkel, ahol megpróbálják a népszavazás ötletéről lebeszélni a görög kormányfőt, vagy legalább a kérdések tartalmát „EU konformosítani”.

Az ismét megnövekedett bizonytalanság miatt a forint nyomás alatt van. Pénteken még a 300 alatti forintárfolyamban reménykedve zártunk be 4 napsütéses napra. Ma reggel már örülünk, ha nem megyünk el 310-ig. A régiós devizák is gyengülnek, de hazánk sérülékenysége újra kidomborodik – emelte ki.

„A görögök keltette hullámvasút folytatódik: 1,45–1,32–1,42 (aug-szept-okt). Nem kell nagy jóstehetség november első heti irányához. Kockázatok nőnek, az EU perifériák CDS árai az egekbe szökkentek, irány az 1,35, ha kissé megnyugodnak a piacok vagy egyezség születik görög ügyben 1,38-1,39 között lehet megálló. A Fed sem tudna most trendfordító lenni, hacsak nem egy QE3–féle programmal áll elő” – vélekedett Kerékgyártó.

Csodák nincsenek, az euró/frank 1,21 felé vette az irányt, még lehet, hogy az SNB-t is próbára teszi az újabb görög hullám. A forint pedig sodródik az árral 250 fölé, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.