BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos változás a szocpol ügyintézésben

A Magyar Államkincstár hatáskörébe von bizonyos, a szociálpolitikai kedvezménnyel kapcsolatos feladatokat a kormány. Ezzel csökken a jegyzők leterheltsége, átláthatóbb lesz a rendszer.

A Magyar Államkincstár hatáskörébe von bizonyos, a szociálpolitikai kedvezménnyel kapcsolatos feladatokat a kormány. Ezzel csökken a jegyzők leterheltsége, átláthatóbb lesz a rendszer.
A jövő évben több, a szociálpolitikai kedvezménnyel kapcsolatos feladat is kikerül a jegyzők hatásköréből, és a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) tartozik majd – értesült a Világgazdaság. Így például a „szocpol” visszafizetésének felfüggesztését nem a helyi jegyző végzi majd, hanem közvetlenül a MÁK hozza meg a határozatot. (A visszafizetés felfüggesztése abban az esetben válhat indokolttá, ha a szocpolos lakás tulajdonosa a támogatás felvételét követő tíz éven belül értékesíteni kívánja ingatlanát; ha a kapott vételár teljes egészét egy másik ingatlan megvásárlására fordítja – a megadott türelmi időn belül –, nem kell visszafizetnie a kapott támogatást.)

A tervezett változás több szempontból is ésszerű megoldást jelent: tehermentesíti a feladatokban nem szűkölködő jegyzőket, s a központosítás révén átláthatóbbá teszi a rendszer működését. Emellett – az egyszerűbbé váló ügyintézés miatt – rövidülhetnek az átfutási idők is. A kincstárhoz rendelés azért is tűnik logikus lépésnek, mert a különböző lakástámogatások utalása és adminisztrációja eddig is a MÁK hatáskörébe tartozott.

A kincstári hatáskör bővítése azért is fontos, mert a szociálpolitikai kedvezményt éppen a jövő évtől vezeti vissza a rendszerbe a kormány. Az újra bevezetett szocpol ugyanakkor jóval szigorúbb lesz az elődjénél. Így például a támogatás igénylésének feltétele, hogy az igénylők ne rendelkezzenek lakástulajdonnal, és legalább az egyik szülőnek bejelentett, legalább fél éve fennálló munkaviszonya legyen. Az adótartozás kizáró okot jelent a támogatotti körből. Fontos elem, hogy a támogatást utólagos finanszírozás keretében folyósítják majd.
Támogatást – a korábbi rendszerhez hasonlóan – kizárólag új lakás építéséhez vagy vásárlásához kaphatnak a szülők.

A költségek 70 százalékát számlával kell igazolniuk az otthonteremtőknek. Két gyereknél 800 ezertől 1,3 millió forintig adható vissza nem térítendő támogatás. Három gyermek nevelése/vállalása mellett 1,2–2 millió forint adható a lakás nagysága és zöldbesorolása szerint. Négy vagy több gyermek nevelésekor félmillió és 2,5 millió forint között lehet a térítendő összeg. A szigorú feltételrendszer miatt a kormány által kalkulált költségvetési vonzat nem tűnik irreálisan alacsonynak: a szaktárca számításai szerint a szocpolt jövőre hozzávetőlegesen négyezer család veheti igénybe, a büdzsének pedig 5,2 milliárd forintjába kerülhet a program.

Világgazdaság - Barát Mihály-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.