BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kósa: Nem igaz, hogy a kormány az IMF ellen hangolja politikáját

Kósa Lajos nem érti a Bankszövetség azon álláspontját, amely szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hét pénzintézetnél frissen indított vizsgálata nehezíti a devizahitelesekről formálódó megállapodást. A Fidesz alelnöke erről csütörtök reggel, a TV2 Mokka című műsorában beszélt.

"Nem értem az összefüggést (...) a Bankszövetség részéről, ha nem kartelleztek, akkor ki fog derülni"; a vizsgálat indítása nem egyenlő azzal, hogy azt állítják: mindenki kartellezett - mondta Kósa Lajos. Hozzátette, ha az érintett bankok kartelleztek, akkor is el kell járni, hogyha "éppen a bankrendszerrel békülünk, meg akkor is, ha éppen rosszban vagyunk".

A GVH szerdán közölte az MTI-vel, hogy vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott emelése miatt, aminek valószínű magyarázata a hatóság szerint a bankok közti megállapodás. Az eljárás az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti.

A Bankszövetség erre reagálva még aznap azt közölte az MTI-vel, hogy "a kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodási szándékot és hozzáállást".

Az IMF-fel folytatandó tárgyalásokon a magyar kormány több kérdésben kitart az álláspontja mellett - közölte Kósa Lajos a TV2 Mokka című műsorában.

A kormánypárti politikus ezek közé sorolta: a kormány nem akarja feladni azt, hogy a családtámogatási rendszer a személyi jövedelemadó-rendszeren keresztül érvényesüljön, és magyar kormány nem megy bele olyan feltételrendszerbe, amellyel a nyugdíjak reálértéke csökkenne. A válságadókra a kormány szerint szükség van, mert nem lehetséges, az hogy a válság következményeit kizárólag az adófizetők fizessék meg - emelte még ki.

Kósa Lajos felhívta a figyelmet, hogy most kezdődnek majd el a tárgyalások a kormány és a Valutaalap között. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) biztos mond majd feltételeket, de - fűzte hozzá - ez egy tárgyalás, ahol a két fél megpróbálja a saját álláspontját közelíteni a másikéhoz.

Úgy vélekedett: az IMF is változott, vélhetően érzékelte, hogy a nagyon "rideg", a közép és hosszú távú következményekkel nem számoló politikája egy sor országban kezelhetetlen belpolitikai problémákat okozott, és ellehetetlenítette az IMF alapcéljait, amelyek a fizetőképesség fenntartására, a költségvetési hiány alacsonyan tartására vonatkoztak. A Fidesz alelnöke leszögezte: nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Magyarország az IMF ellen hangolja a gazdaságpolitikáját.

Mint ismeretes, az IMF-megállapodás bejelentésének hetében, hétfőn Matolcsy György a parlamentben úgy fogalmazott: éppen hogy az IMF ellen hangolják a gazdaságpolitikát, mivel ez a "hárombetűs szervezet" ellenez minden olyan döntést, amely kiszabadítaná az embereket a bankok csapdájából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.