BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pocsék eredmények az olasz aukción - Monti ijesztget

Egyre drágábban jut hitelhez Olaszország, a hozam 1997 óta nem látott magasságba emelkedett a fél éves papíroknál.

Olaszország államkötvényhozamai meredeken emelkedtek a pénteki aukción. Itália 8 milliárd euró értékben 6 hónapos kincstárjegyeket adott el 6,5 százalékos hozammal. Ez majdnem kétszerese a mólt hónapban kialakult 3,53 százalékos hozamszintnek, és a legmagasabb érték 1997 óta. Olaszország 10 éves államkötvényeinek hozama 7,3 százalékra emelkedett – számol be a Bloomberg.

Az euró 1,32-es szintre esett a dollárral szemben, amely a legalacsonyabb érték október eleje óta. A tőzsdeindexek hetedik napja esnek, és az olasz bankpapírok vezetik a leértékelődést. A 7,8 százalékos hozam a két éves államkötvényeknél nem túl vidám, a periféria országaira és Olaszországra egy nagyon hosszú, nagyon nehéz út vár – mondta Luca Jellinek, a Credit Agricole Corporate & Investment Bank londoni elemzője.

Itália állampapírjai annak ellenére gyengülnek, vagyis emelkednek a hozamok, hogy az Európai Központi Bank interveniált. Az EKB nem kommentálta a kérdést. Az EKB kormányzótanácsának tagja, Luc Coene azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben valószínűleg csökkenhet az alapkamat.

A két vezető euróövezeti ország, Németország és Franciaország tudatában van annak, hogy Olaszország fizetésképtelensége az euróövezet végéhez vezet, parkolópályára helyezi az európai integrációt és előre nem látható következményekkel jár - jelentette ki az új olasz kormányfő pénteken.

Mario Monti, aki az olasz kormány pénteki ülésén számolt be csütörtöki strasbourgi tárgyalásairól Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel, egyúttal megismételte, hogy kormánya növekedésserkentő intézkedéseket tervez bejelenteni, amilyen gyorsan ez lehetséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.