BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszkor vásárolt az állam

A Mol-pakett megvásárlása és a nyugdíjpénztári vagyon átvétele miatt nagyjából 15 százalékosra nőtt az állam részesedése a hazai tőzsdei részvények piacán. Ugyanakkor az ütemezés nem volt szerencsés, az ebből eredő veszteség ugyanis szeptember végéig elérte a 260 milliárd forintot.

Alaposan átrendezte a harmadik negyedévben a tőzsdei részvények piacát a Szurgutnyeftyegaz Mol-pakettjének állami megvásárlása és a nyugdíjpénztári vagyon egy részének átvétele: a tranzakciók eredményeként az államháztartás részesedése többszörösére, nagyjából 15 százalékosra emelkedett a hazai részvényekből, szemben a három hónappal korábbi 6,4 százalékkal. A nagyjából 500 milliárd forintot kitevő vásárlással szemben ugyanakkor 260 milliárdos negatív átértékelődés áll, vagyis az állam mérlege egyelőre erősen mínuszos a birtokába került tőzsdei részvényeket tekintve.

Ezzel párhuzamosan a külföldiek kezén lévő papírok mennyisége és aránya – nem meglepő módon – látványosan lecsökkent. Az MNB adatai szerint szeptember végén már csak 2622,3 milliárd forintnyi magyar tőzsdei részvény volt a nem rezidensek kezén, ez bő 1700 milliárddal elmarad az első féléves mennyiségtől. A tetemes csökkenésben persze jelentős szerepet játszott a részvények leértékelődése is, ám a tranzakciók is majdnem 600 milliárddal járultak hozzá a külföldieknél lévő részvényállomány csökkenéséhez. Mindezek eredményeképpen a nem rezidensek szeptemberre már csak 64 százalékos súlyt képviseltek a hazai részvénypiacon, holott júniusban még az állomány bő háromnegyede fölött domináltak.

A hazai háztartások ugyanakkor a harmadik negyedévben is viszonylag aktívnak mutatkoztak a magyar részvénypiacon. A jegybank adatai szerint összességében 62,2 milliárd forinttal növelték részvénybefektetéseiket a negyedév során, viszont a papírok leértékelődése miatt 83,4 milliárdos veszteséggel kellett szembesülniük.

Mindezek eredményeképpen a negyedév végén 342 milliárd forint értékű részvény fölött diszponáltak, ez bő 20 milliárddal elmarad az egy negyedévvel korábbitól. A kimutatott állomány csökkenése viszont csak a leértékelődéssel magyarázható: a lakossági és egyéni vállalkozói ügyfelek súlya ugyanis rég nem látott szintre, 8,4 százalékra emelkedett a hazai részvények tulajdonosai között, szemben a három hónappal korábbi 6,2 százalékkal. Szintén nettó vásárlóként viselkedett a vállalati szektor a hazai tőzsdén, ám ez kevésbé látványos emelkedést eredményezett a piaci súlyuknál.

A harmadik negyedév ugyanakkor összességében igencsak megtépázta a hazai részvényállományt: a nyilvántartott papírok piaci értéke három hónap alatt közel 30 százalékkal csökkent.

Jönnek a külföldi papírok

Ezen a héten – várhatóan holnap – indul a Budapesti Értéktőzsde új piaca, a BÉTa, ahol európai uniós szabályozott piacokon már bevezetett külföldi értékpapírok válnak elérhetővé a befektetők számára. A BÉT pénteken a honlapján közzétette azoknak a részvényeknek a nevét, amelyeket november 15-ével regisztrál a BÉTa piacra. Ezek a következők: BASF, BMW, Banco Santander, Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, E.On AG, Nokia, Siemens, ThyssenKrupp, Total.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.