BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakadnak a kötvények – Az IMF-megállapodás csak "show" volt

A magyar államkötvények esésnek indultak, és az 5 éves futamidejű állampapír hozama 2009 óta a legmagasabb szintre került, valamint a forint is zuhant, miután a Moody’s Investors Service hitelminősítő befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítette le az országot.

Az 5 éves államkötvények hozama a másodlagos piacon péntek délelőtt 76 bázisponttal emelkedett, amely 2009 júliusa óta a legmagasabb szintnek számít. A 10 éves államkötvények hozama a Bloomberg adatai szerint a tegnapi 8,6, majd a hajnali 8,9 százalékos szintről 9,6 százalékra emelkedett délelőtt. A forint 1,5 százalékot esett, így 316-os szint fölé került az euró jegyzése. „Úgy tűnik, hogy újabb mélypontot állíthat be a forint az euróval szemben már a mai napon” – írta Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank közgazdásza.

A forint a világ egyik legrosszabbul teljesítő devizája volt az elmúlt hónapokban az euróval szemben. A Moody’s szerint a finanszírozási kihívásokra mutat rá, hogy Magyarország felvette a kapcsolatot az IMF-fel. A Moody’s Ba1-re rontotta a magyar adósság besorolását Baa3-ról. A kilátást továbbra is negatív, vagyis további leminősítést valószínűsít a hitelminősítő.

Magyarország a múlt héten jelezte, hogy újra tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutalappal, de ez csak egy „show” volt – vélekedett a Nordea közgazdásza. Aurelija Augulyte, a bank koppenhágai közgazdásza szerint Magyarország azért akarta újra megkezdeni a tárgyalásokat, hogy elkerülje a hitelminősítői lépést, ez azonban nem sikerült, hiszen az ország nem képes kompromisszumokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.