BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lélektani határon billeg a forint

A forint nem talált egyértelmű irányt szerdán. A nemzetközi piacokon kisebb optimizmus uralkodik, a vezető tőzsdeindexek 1 százalék körüli pluszt mutatnak.

Szerda délelőtt 299 és 300,5 forint között mozgott az euró árfolyama, 12 óra körül hajszállal 300-as szint felett jegyzik a közös európai devizát. A forint 0,1 százalékot esett az euró ellenében.

A lengyel zloty ugyanakkora (minimális) esést könyvelhetett el, mint a forint. A cseh korona 0,3 százalékot gyengült, míg a román lej 0,1 százalékot erősödött.

A svájci frank ára 242 forint a bankközi devizapiacon. Reggel 240,5-ös szinten is jegyezték az alpesi devizát. Az amerikai dollár ára a reggeli 222,5 forintról 224,5-re változott.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„Az euró/forint kurzusának mai alakulását befolyásolhatja még a ma kezdődő előzetes egyeztetés a kormány és az IMF között. Ha pozitív visszhangja lesz a mai találkozónak, és kitart a jó hangulat, akkor tartósabban 300 alá kerülhet az euró/forint árfolyama” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A Fitch Ratings délelőtti közlése nem mozgatta meg a forint árfolyamát. Valószínűtlennek nevezte Fitch hitelminősítő vezető elemzője, hogy azt megelőzően változtatnának Magyarország adóskockázati besorolásán, amíg nem áll rendelkezésére több információ a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások kimeneteléről.

Az Erste elemzői kiemelték, hogy jelentős erősödésen ment keresztül a forint, és most a 300 forintos szinttel küzd. Ez a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhető, amelynek következtében akár folytatódhat is az erősödés.

A közgazdászok ugyanakkor kiemelik: Damoklész kardjaként lebeg fejünk felett az a (múlt) péntek reggeli kijelentés Orbán Viktor szájából, hogy december közepe után néhány nappal újabb spekulációs támadás érheti az országot. „Így egyelőre óvatosak lennénk forintpozíciók felvételével” – tették hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.