BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áttörte a lélektani határt a forint

Kisebb nemzetközi optimizmus közepette a forint erősödni tudott.

A forint jelentős erősödést tudott elkönyvelni hétfőn az euróval szemben. A közös európai deviza jegyzése a hajnali 303 forint feletti kurzusról délután fél 2-re 300 alá került. Délután az eurót hajszállal a lélektaninak számító szint alatt jegyzik a bankközi devizapiacon.

A forint napon belül több mint 1 százalékot erősödött az euróval szemben, míg a lengyel zloty fele ekkora javulást mutat. A cseh korona és a román lej árfolyama hétfőn alig mozdult.

„A javuló globális hangulat következtében fokozódik a kockázatvállalási hajlandóság, ami nemcsak az erősödő forinton követhető nyomon, hanem a tovább csökkenő állampapírhozamokban, javuló CDS-felárban, emelkedő BUX-indexben is meglátszik” – írta reggeli kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője úgy vélekedett, a bizakodás ezen a héten akár ismét a 300 alatti tartomány eléréséhez segíthetné a forintot, amelynek gátja leginkább a kormányzati gazdaságpolitika lehet valamilyen váratlan bejelentés formájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.