BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az éjjeli baglyok tábora napról napra gyarapszik

Az amerikai tőzsdei kereskedők eddig is korán ébredtek, de amióta az európai hitelválság feldúlta a piacokat, már éjnek évadján felkelnek, hogy készenlétben lehessenek, amikor Londonban, Párizsban és Frankfurtban megkezdődik az üzletelés - írta meg friss helyzetképében a The New York Times.

Rég elmúltak az idők, amikor az alkuszok a 9 óra 30 perces tőzsdenyitás előtt értek be munkahelyükre. Ma a Wall Street nem hivatalos nyitóharangja a 2 óra 30-as éjszakai ébresztőjel. Douglas A. Kass, egy befektetési alap vezetője úgy fogalmaz, hogy a tőzsde embereinek "új krédója van: Carpe noctem - ragadd meg az éjszakát!" A múlt héten Angela Merkel német kancellár és a többi európai vezetők nyilatkozatai bolydították fel a piacokat. "Szinte kényszerítettek arra, hogy felriadjunk és kövessük a nyüzsgésüket" - fűzte hozzá a befektető.

Az éjjeli baglyok tábora napról napra gyarapszik. A tekintélyes kötvényforgalmazó cégként ismert dél-kaliforniai Pacific Investment Management Company legfőbb vezetői helyi idő szerint már hajnali 1-kor Blackberryjükön keresik az európai kollégáktól érkező friss információkat. "Az embernek remegnek az idegei" - mondta Christian Stracke, a Pimco cég hitel üzletágának globális főnöke.

Michael Mayo bankár, egy veterán tőzsdei elemző kifejtette: az utóbbi időben a Nemzetközi Valutaalap legújabb mentőcsomagját vagy egy szlovéniai parlamenti szavazás eredményét várva oly gyakran kényszerült éjszakai műszakra, hogy kezdi magát 24 órán át nyitva tartó nonstop kutatóműhelynek tekinteni. "Ki gondolta volna, hogy eljön a nap, amikor az olasz szuverén adósság adataira kell figyelnünk, ha meg akarjuk becsülni a Morgan Stanley részvény napi árfolyamának várható alakulását?" - jegyezte meg.

A hírközlő szervek és a tőzsdei brókercégek hajnali aktivitása is fokozódik. A Bloomberg közlése szerint az egy évvel ezelőttihez képest legalább 30 százalékkal megnőtt mobiltelefonos szolgáltatásainak forgalma: ezek segítségével a fogyasztók távolról is rákapcsolódhatnak hivatali számítógépeikre. A cég a legnagyobb kiugrásokat jóval a New York-i nyitás előtt, hajnali 5 és 7 között érzékeli, amikor az alkuszok felébrednek és úton vannak munkahelyükre, valamint éjfél és hajnali 3 között, amikor az ázsiai kereskedés véget ér és az európai piacok nyitnak.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.