BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Hazárdírozás lenne, ha most lépne a svájci jegybank

Amíg szivárognak a hírek a tervezett átfogó EU reformmal kapcsolatban, addig tőlünk keletre az optimista hangulatot serkentő információk kerültek napvilágra, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Ausztrália bruttó nemzeti összterméke 2011 harmadik negyedévében 1,9 százalékos várt értékhez képest 2,5 százalékkal nőtt, ráadásul utólagosan felfelé módosították a második negyedéves becsült GDP adatot (1,4-ről 1,9 százalékra). A másik hír Kínából érkezett: a kínai kereskedelmi miniszter hivatalos közleményben tájékoztatott, hogy Kína igyekszik 2012-ben a korábbiakhoz képest többet importálni az Egyesült Államokból, és Európából, emellett törekednek arra, hogy az exportjuk minél inkább a fejlődő országokba irányuljon – mutat rá Karsai Péter.

„A felsorolt hírek enyhe forinterősödést okoztak a 300-ról 299-ig mozdult el az árfolyam. Az euró/forint kurzusának mai alakulását befolyásolhatja még a ma kezdődő előzetes egyeztetés a kormány és az IMF között. Ha pozitív visszhangja lesz a mai találkozónak, és kitart a jó hangulat, akkor tartósabban 300 alá kerülhet az euró/forint árfolyama” – írja a Commerzbank közgazdásza.

Technikai elemzői szemszögből, ha áttörjük a 298,9-es támaszt, akkor a következő szint 295,17 lehet. Egy jó EU megállapodással, és biztató IMF tárgyalással reális lehet néhány héten belül a 295-ös árfolyam is – tette hozzá. A mai napra 298,5 és 301,5 között ingadozó euró/forint árfolyamot várnak a bank szakértői.

Gőzerővel folynak az előkészületek a holnapi EU csúcs előtt, az álláspontok kialakítása, az egyeztetések, a kompromisszumkeresés a lényeges kérdésekben a napokban zajlik. Az eddigi hírek alapján az elmélyült integráció részben közös adórendszert eredményezne, szóban forog az áfakulcsok egységesítése, ezen felül egy 900 milliárdos EFSF-alap formálódik a jelenlegi 440 milliárdos helyett, és még ezen felül érkezhet pénz az IMF részéről is.

A piac moderált lelkesedéssel fogadta az eddigi hírmorzsákat, 1,34 felett indul a mai EUR/USD kereskedés. Alapvetően a kivárás lehet a jellemző a mai napra, nem számítunk jelentős elmozdulásra. A holnap kezdődő EU csúcs mellett EKB kamatdöntés is lesz, ahol nagy érdeklődés övezi majd Mario Draghi kommentárját a mesterséges kötvényvásárlással, közös eurókötvénnyel kapcsolatban – vélekedett.

A tegnap közölt novemberi svájci inflációs jelentés fokozódó deflációt mutat. Az SNB korábbi nyilatkozatai szerint erre figyelnek a legjobban és szükség szerint lépnek is, ha kell. Elképzelhető, hogy az 1,20-as euró/frank árfolyamküszöböt megemelnék 1,25-re, vagy akár ennél is magasabbra. Csakhogy jelenleg a bizonytalan EU-s gazdasági környezet miatt hazárdírozás lenne meghozni egy ilyen döntést, így csak akkor várható SNB akció, ha kikristályosodik, hogy merre tart az eurozóna: újult erővel kifelé a válságból, vagy továbbra is a döntésképtelenség dominál, zárta kommentárját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.