BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes venni a részvényeket

A Magyar Telekomot vételre ajánlja az egyik hazai brókercég, nemzetközi befektetői körben azonban jelenleg a Molt tartják a legígéretesebb papírnak, de az OTP-t is mindössze minden tizedik elemző ajánlja eladásra.

Mivel a tőzsdéken nagyon bizonytalan a helyzet, főleg a defenzív papírokat ajánlják most vételre a szakértők. Ezek között is érdemes azonban válogatni. Az Equilor Befektetési Zrt. tegnap közzétett elemzésében az egyik ilyen válságállónak tartott szektort, a távközlésit vette górcső alá, de a régiós piaci szereplők közül végül egyedül a Magyar Telekomot tartotta vételre alkalmasnak. Az elmúlt hónapokban ugyan a távközlési szektoradó és egyes kormányzati projektek elvesztése miatt satuba került a papír, de az Equilor arra számít, hogy ez a nyomás alábbhagy az előttünk álló hónapokban.

A különadó – amelynek eltörlésére az uniós nyomás miatt lehet esély – az idén 27 milliárd forintot vesz ki a magyar távközlési cég zsebéből, nagymértékben rontva a cég nyereségességét. Az első kilenc hónapban például emiatt kevesebb mint 42 milliárd forint lett a Magyar Telekom profitja, szemben a tavalyi 67,7 milliárddal. A távközlési szektoradó azonban az Equilor szerint az évtized második felében eltűnhet, emellett a társaságnak továbbra is jelentős a készpénztermelő képessége, és ez 2012 után 65 forintra emelkedő osztalékot jelenthet a mostani 50 forintos értékhez viszonyítva. Lényegesen magasabb osztalékkal viszont az Equilor sem számol, mivel a Magyar Telekomnak jelentős beruházásokat kell végrehajtania, hogy a technológiai fejlődéssel felvegye a versenyt.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők csak részben osztják az Equilor álláspontját, mindössze egyharmaduk vélekedik úgy, hogy vásárolni kellene a Magyar Telekomot, bő 40 százalékuk tartásra, csaknem negyedük pedig eladásra ajánlja a papírt. Náluk az átlagos célárfolyam is alacsonyabb, 547 forint, szemben az Equilor által számolt 580 forintos értékkel.

Kifejezetten jól áll viszont a szénája a Molnak a Bloomberg által megkérdezett elemzői körben. A szakemberek több mint fele ugyanis vételre ajánlja a mostanában komoly profitnövekedésen átment társaságot, eladási ajánlás pedig nincs is a papírra. Az árfolyamok terén is komoly emelkedésre számítanak a szakértők, a Mol átlagos célára ugyanis 22 ezer forint körül van, csaknem 25 százalékkal magasabban a mostani árfolyamánál.

Szintén markáns árfolyam-emelkedést várnak a szakemberek az OTP-től, átlagosan 4340 forint körüli árfolyamra számítanak egy éven belül. A hazai hitelintézet nyeresége is nőtt az idén, igaz, főleg a külföldi leánycégeknek köszönhetően, a hazai operáció profitját ugyanis kedvezőtlenül érintették a kormány egyes intézkedései: a bankadó, a devizahiteleseket mentő csomag bizonyos részei, és az alapkezelő eredménye is romlott a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása után. A szakértők csaknem 40 százaléka a jelenlegi 3200 forintos árfolyam mellett vételre ajánlja a bankpapírt, több mint fele tartást javasol.

A hazai nagypapírok közül a Richter megítélése ennél valamivel kedvezőtlenebbnek tűnik. A gyógyszergyár esetében is számítanak az árfolyam emelkedésére, az átlagos célár ugyanis 38 ezer forint körül van. Az elemzők bő harmada javasolja vételre, és 44 százaléka tartásra a részvényt, 18,7 százalék viszont eladásra ajánlja a papírt. A Richter nyeresége is sokat csökkent az idén, a gyógyszergyárat is rosszul érinti ugyanis a svájci frank erősödése, mivel ebben a valutában kell kifizetnie a nemrég megvásárolt PregLem gyógyszergyárat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.