BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kudarc a magyar aukción? - Óriási hozamot kérnek a befektetők

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 33 milliárd forintnyi magyar államkötvény kibocsátását tervezte, azonban mindössze 15 milliárdot tudott piacra dobni. A hosszú, 10 éves kötvény hozama 30 bázispont híján kétszámjegyű lett.

Az ÁKK nem fogadott el egyetlen ajánlatot sem a 3 éves kötvényekre. Az elsődleges forgalmazók 16,3 milliárd forintnyi kötvényre jelentkeztek be, az eredetileg meghirdetett 15 milliárd forint volt. A lefedettség agyon gyengén alakult, alig haladta meg az egyszeres szintet.

„A 3 éves kötvényekből azért nem fogadtunk el egyetlen ajánlatot sem, mert túl nagy volt a hozamajánlatok szórása. Ha elfogadtuk volna az ajánlatokat, és aki a minimális hozam környékén mozgott, az úgy érezhette volna, hogy rosszul járt. Ez felhajtóerő lehetett volna a későbbi aukciókon” - mondta a Világgazdaság Online-nak Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese.

Az 5 éves lejáratú állampapírokra 15,84 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, az adósságkezelő – a tervnek megfelelően – 10 milliárdnyit fogadott el. A hozamok 9,55 és 9,85 százalék között szóródtak, míg az átlagos hozamszint 9,63 százalékon alakult.

A hozam 35 bázisponttal magasabb a szerdai, másodlagos piacon kialakult hozamhoz képest, és 91 bázisponttal haladja meg az előző aukció átlagát.

A 10 éves kötvényekre 12,7 milliárdnyi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók, és a 8 milliárdos tervhez képest 5 milliárdnyi papírt dobott piacra az ÁKK. A minimális hozam 9,55, a maximális 9,75, míg az átlagos hozamszint 9,7 százalékon alakult.

A hozam 32 bázisponttal több, mint a tegnap kialakult, és 92 bázisponttal magasabb, mint az előző aukciós hozam.

Már két hitleminősítő ügynökség – S&P, Moody’s – tartja bóvli kategóriában Magyarország államadósságát. Az aukció eredményét befolyásolhatta, hogy az IMF tegnap kemény üzenetet küldött a magyar kormánynak. A piaci szereplők bizonytalanságát jelzi – az IMF-tárgyalások megkezdése illetve kimenetele kapcsán is –, hogy magas szinten alakultak a hozamok, és alacsony érdeklődés mutatkozott az aukción.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.