BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízéves mélyponton az euró a jennel szemben

Az euró kurzusa tízéves mélypontra süllyedt a jennel szemben. Az EU közös valutáját 100,35 jenért adták-vették, ami a legalacsonyabb szint 2001 júliusa óta.

Az euró az amerikai dollárral szemben is gyengült: kurzusa egyéves mélypontot ért el az amerikai valutával szemben, egy eurót 1,2887 dollárral jegyetek. Az uniós közös valuta gyengülése az Olaszországban a kormány által csütörtökön tartott újabb kötvényárverés előtt történt, amelynek eredményét beható figyelemmel kísérik a befektetők.

Ugyanis e héten a bankok rekord összegű betéteket helyeztek el az Európai Központi Banknál, attól tartva, hogy hitelszűke következhet be. E jelenség egyik értelmezése azt tükrözheti, hogy az európai bankok körében idegesség mutatkozik azt illetően, nyújtsanak-e egymásnak hiteleket. „Ez a piaci feszültség jel lehet” – vélte James Ashley, a Royal Bank of Canada vezető közgazdásza.

Szerinte azonban a jelenségnek számos egyéb értelmezése is lehet. „Hiszen nem tudjuk, mely bank helyez el betéteket és mekkorát”. Az euró kurzuscsökkenése annak ellenére következett be, hogy Olaszország szerdán sikeresen helyezett el államkötvényeket 9 milliárd euró értékben. A hat hónapra szóló papírok kamata 3,251 százalék volt, a novemberben tartott hasonló akción megfigyelt 6,504 százalékkal szemben.

„A következő három-négy hónapban sokkalta többre van szükség. Ezért (a szerdai) aukció pozitív  jelzés volt, de nem szabad túl sokat beleolvasnunk (az eredményébe)” – tette hozzá Ashley.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.