BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új limitet határozott meg az OPEC

Az OPEC miniszteri értekezlete három év óta először mondott ki a szervezet egészére vonatkozó konkrét termelési felső határt – napi 30 millió hordót.

Az előző, júniusi ülésen ugyan megerősítették a 24,8 millió hordó szervezeti szintű napi kvótát, amely ezzel már két és fél éve nem változott hivatalosan, de a tényleges termelés már akkor is jóval meghaladta ezt. Bonyolította a helyzetet a nyáron, hogy Szaúd-Arábia önként vállalta, hogy a belpolitikai események miatt a piacról kieső líbiai olajmennyiséget pótolja. Ezt több tagország is ellenezte, azt akarták ugyanis elérni, hogy emelkedjen a nyersanyag ára.

Az OPEC jelenlegi termelése napi 30 millió hordó körüli, és az olajkartell tegnap úgy döntött, a szervezet egészére kötelezővé teszi ezt a szintet a következő hat hónapra. Országokra lebontva nem döntöttek kvótákról. Ugyanakkor arról határoztak, hogy amint nő a líbiai olajtermelés, a tagok visszafogják a teljesítményüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.