BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mol és a Richter lehet a nyerő - Befektetési tippek

A dollár erősödni fog, a kőolaj nem lesz olcsóbb, a részvények közül pedig az egyedi sztorikkal kecsegtető papírokat lesz érdemes kimazsolázni az idén. A hazai részvénypiac legjobb papírjai között lehet a Richter és a Mol, de a Pannergy-ben és az Állami Nyomdában is hisz a KBC.

Nehéz lesz reálhozamot elérni 2012-ben Európában – mondta Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője a társaság tegnapi sajtóbeszélgetésén. Az infláció ugyanis várhatóan megélénkül, miközben a gazdasági növekedés gyenge marad. Az Egyesült Államok ellenállóbb lesz a válsággal szemben, mint a nehézségekkel küzdő Európa, ezért a dollár várhatóan erősödni fog, Somi azt sem tartja kizártnak, hogy mindössze 1,2 dollárt kell majd fizetni egy euróért, ennél erősebb zöldhasúra azonban nem számít.

A részvénypiacot illetően a KBC nem volt túlságosan optimista. A piacok jelenleg nem számítanak extrém módon olcsónak, a kedvező értékeltségek mindössze annak tudhatók be, hogy a várakozások túlságosan magasak. Erre utal, hogy az elmúlt napokban a gyorsjelentési szezon beindulásával párhuzamosan számos profit-figyelmeztetést is kiadtak a vállalatok. Emiatt a szakértők szerint oldalazás várható az idén a részvénypiacon, az indexek emelkedésére nem érdemes fogadni, sokkal jobban járhat a befektető, ha ígéretes egyedi sztorikat keres. Ilyen lehet például a McDonald’s részvénye, a társaság ugyanis jól tűri a válságot, sőt sok helyen éppen válság idején nő meg az olcsó gyorsétteremlánc népszerűsége.

Ami az árupiacokat illeti, az aranyról a KBC úgy véli, lefelé veheti az irányt. A tavalyi 1900 dolláros unciánkénti aranyár oka az volt, hogy megingott a bizalom a pénzügyi rendszer stabilitásában, most viszont már nem számítanak az arany árát tovább fűtő összeomlásra vagy ultra mély recesszióra a szakemberek. A kőolaj ára ezzel szemben a KBC prognózisa szerint nem csökken az idén. Az energiahordozóra két tényező hat: a gazdaság állapota, illetve a geopolitikai helyzet. A recesszió elvileg a csökkenő keresleten keresztül csökkentheti az árát, de jelenleg már nem számítanak olyan durva visszaesésre, mint néhány hónappal ezelőtt. A geopolitikai térképen az iráni atomkísérletek lehetnek hatással a kőolajra. Markáns áremelkedéssel azonban emiatt nem érdemes számolni, Irán helyzete ugyanis nem újdonság, a piac beárazta már az ottani kockázatokat.

Ami a magyarországi piacokat illeti, Somi szerint az EU-val és az IMF-fel zajló tárgyalások okozhatnak némi bizonytalanságot. A szakember szerint a forint és a kötvények piacán már olyan negatív forgatókönyveket is beáraztak, amelyek aligha válhatnak valóra, ezért azok, akik hosszú távon gondolkoznak (például nyugdíj-előtakarékossági vagy tartós befektetési számlára takarékoskodnak, most jó beszállási pontokat találhatnak a hazai eszközöknél. A régió többi részvénypiacához képest egyébként nem teljesít rosszul a pesti tőzsde.

A régiós szinten is legnagyobb forgalmú papírnak számító OTP a KBC szerint úgynevezett makrorészvény, árfolyama nagyban függ attól, hogyan alakul a megaállapodás az IMF-fel és az EU-val, ettől függ az is, hogy túladottnak számít-e a papír a mostani árfolyama mellett. A Mol továbbra is vételen van a KBC-nél, a társaságot ugyanis a régió egyik legjobb olajrészvények tartják. Az árfolyam fő katalizátora a Mol esetében a kurdisztáni sztori lehet, ha igaznak bizonyulnak a Gulf Keystone felvásárlásával kapcsolatos pletykák, és magas áron sikerül eladni a céget, az felértékelheti a Molt. Az árfolyamot emellett befolyásolhatja a horvátországi helyzet alakulása, és természetesen az is, ha az állam úgy dönt, megszabadul a nála lévő pakettől.

Kifejezetten pozitív a kép a Richternél is, amelyet szintén vételre javasol a KBC. A gyógyszergyártónál az új termékekre érdemes figyelni. Már februárban közzétehetik Cariprazine skizofréniásokra gyakorolt hatásáról szóló eredményeket. Ha ezek jók lesznek, az új gyógyszer komoly nyereséget hozhat a gyárnak. Lefelé is vannak persze kockázatok: ha a hatóanyag nem működik, nagyot eshet az árfolyam. A Magyar Telekomnál eladás az ajánlás a KBC-nél a gyenge növekedési kilátások és a szektoradók miatt, vételre ajánlja ezzel szember a társaság a is papírok közül a Pannergy-r és az Állami Nyomdát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.