BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az új lakástámogatási rendelet újabb ezreknek jelenthet kiutat

Több ezer devizahitelesnek jelenthet kiutat az új, lakástámogatásokról szóló kormányrendelet. A jogszabály már megjelent, ám hatálybalépéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása is kell.

Újabb, a devizahitelükkel küzdő adósoknak jelenthet megoldást, ha hatályba lép a támogatott lakáshitelekről szóló kormányrendelet. A jogszabály értelmében ugyanis a 90 napon túli csúszásban lévő devizaadósok – ha vállalják, hogy meglévő, terhelt lakásukat eladják és kisebbre cserélik – kamattámogatott forinthitelhez juthatnak úgy, hogy pénzügyi szolgáltatójuk az eddig felhalmozódott tartozásuk negyedét elengedi. A hitelátváltást választóknak még néhány hetet várniuk kell: a már kihirdetett jogszabályt ugyanis jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak, és az új rendelet csak a jóváhagyást követő 15. napon lép hatályba.

A rendeletben szereplő paszszusok alapján ennél a lehetőségnél is épített be korlátokat a kabinet annak érdekében, hogy csak a valóban rászoruló háztartások tudjanak élni vele. A legfontosabb megkötés: az igénylő a devizahitellel terhelt lakását csak kisebb hasznos alapterületűre cserélheti, amelynek a bank által megállapított forgalmi értéke is alacsonyabb az eladott ingatlan vásárláskori értékénél. További megkötés, hogy a megvásárolt lakásnak azonos vagy kedvezőbb energiaosztályba kell tartoznia, és legalább komfortos minősítésűnek kell lennie.

Fontos – egyben logikus – előírás az is, hogy az igénylőnek a forinthitelt is annál a pénzügyi szolgáltatónál kell igényelnie, ahol annak idején a deviza-lakáshitelt felvette. A rászorultság szempontjából jelentős megkötés az, hogy az adós bejelentett lakcíme is az érintett ingatlan legyen, és életvitelszerűen éljen is ott. (Ez utóbbiról egyébként magánjogi nyilatkozatot kell tenni az igénylés során.) A különösen nagy értékű tulajdonosait szintén kiszűri a támogatotti körből a jogszabály, úgy, hogy a lecserélt ingatlan beszerzéskori forgalmi értékét Budapesten 20 millió, vidéken pedig 15 millió forintban maximálja. Szintén a szociális rászorultság szempontjai érvényesülnek a gyermekekre vonatkozó passzusban is. Eszerint egy család csak akkor jogosult a kedvezményes átváltásra, ha legalább egy gyermeket eltart.

Az adósvédelmi programban részt vevő ügyfeleket alapesetben nem zárja ki a rendelet, ám velük szemben már feltétel, hogy a könnyítés időszaka alatt ne legyen kilencven napon túli, legalább a minimálbért elérő hátralékuk. A már majdan forinthitelt törlesztő adósoknak pedig arra érdemes figyelniük, hogy ne essenek 60 napon túli késedelembe, mert az az állami támogatás elvesztésével jár.

A megkötések ellenére mindenesetre a potenciális ügyfélkör igen nagy: a pénzügyi felügyelet adatai szerint 2011 szeptemberében 570 milliárd forintnyi lakossági deviza-jelzáloghitel volt 90 napi túli késedelmben, amely a teljes mennyiség több mint 11 százalékát jelentette.

Főbb kritériumok az átváltásnál

al alacsonyabb forgalmi értékű és alapterületű ingatlan megvétele

l azonos vagy jobb energia-besorolás

l ugyanaz a szolgáltató nyújthatja a támogatott hitelt is

l legalább egy eltartott gyermek

l bejelentett lakcím, életvitel-szerű ott-tartózkodás

l Budapesten 20 millió, vidéken 15 millió forintos értékhatár az eredeti lakásnál

l adósvédelmi program hatálya alatt álló adós nem lehet 90 napon túli késedelemben

l azonos vagy jobb energia-besorolás

l ugyanaz a szolgáltató nyújthatja a támogatott hitelt is

l legalább egy eltartott gyermek

l bejelentett lakcím, életvitel-szerű ott-tartózkodás

l Budapesten 20 millió, vidéken 15 millió forintos értékhatár az eredeti lakásnál

l adósvédelmi program hatálya alatt álló adós nem lehet 90 napon túli késedelemben -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.