BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iráni helyzet - Az autósok nem reménykedhetnek

Csaknem 100 dollár körüli hordónkénti áron kereskedtek tegnap a kőolajjal New Yorkban, mivel a kereskedők attól tartanak, Irán válaszlépéseket tehet az európai embargóval szemben. A határidős árak tegnap további 0,6 százalékkal emelkedtek a hétfői 1,3 százalékos növekedés után.

Az Európai Unió külügyminiszterei nyomást szeretnének gyakorolni Iránra nukleáris programja miatt, ezért határoztak úgy, hogy július 1-jétől felfüggesztik az országból történő beszállításokat. Az unió emellett befagyasztaná az iráni központi bank európai eszközeit, és megtiltotta az arany, a nemesfémek a gyémánt és a kőolajszármazékok behozatalát is Iránból. A perzsa-öbölbeli ország számára ez azért nagyon fájdalmas, mert Európa a második legnagyobb kőolajvásárlója.
Félő, hogy válaszként Irán lezárja a Hormuzi-szorost – írja a Bloomberg.

Ez azért lenne drasztikus ellenlépés, mert ezen a vízi útvonalon szállítják a világ nyersolajkészletének ötödét, az iráni mellett a szaúdi, iraki, emírségekbeli, katari és kuvaiti tankerek is erre járnak kőolaj- és folyékonyföldgáz-szállítmányaikkal. Visszafojtott lélegzettel várja a piac, mi történik majd Iránban” – mondta a hírügynökségnek David Lennox, a Fat Prophet sydney-i elemzője. A szakember arra számított, hogy az embargó bejelentése után 115 dollár környékére ugrik a fekete arany hordónkénti ára, ez azonban nem következett be.

Áremelkedés persze volt, a márciusi határidős nyersolaj tegnap 100,18 dollárig emelkedett, a februárban záró kontraktusok pedig 99,58 dolláron álltak hétfőn, ez január 19-e óta a legmagasabb érték. A brent típusú könnyűolajjal márciusi szállításra a hétfőinél néhány centtel magasabb, 110,87 dolláros hordónkénti áron kereskedtek Londonban, vagyis a két fő kőolajtípus, a brent és a West Texas Intermediate (WTI) közötti árrés 11,06 dollárra süllyedt. A rekordkülönbséget tavaly október 14-én jegyezték, akkor 27,88 dollárral került többe egy hordó brent, mint egy hordó WTI.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.