BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző a forintról: a február eddig a stagnálásról szól

Míg a januárban szinte napról napra zsinóron húzták lefelé az euró/forint árfolyamát, addig a február eddig inkább a stagnálásról szól – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Lassan egy hete 290-293 között imbolyog a forint. Eddig kétszer próbálkozott megkapaszkodni a 290-es szint alatt, egyelőre sikertelenül. A kivárás érthető, hiszen az aláírt IMF szerződést övező várakozás, illetve az, hogy még mutatkozik esély a görög adósságleírással kapcsolatos megegyezésre és a második 145 milliárdos mentőcsomag jóváhagyására, enyhén optimista hangulatot eredményez az euró/forint piacán, vélekedett Karsai Péter.

„Ma három hónapos DKJ aukciót tart az ÁKK 45 milliárd forint értékben. Ha kitart a moderált jó hangulat, akkor a sikeres tendert követően, enyhe forinterősödés jöhet, de a 290-es szint áttörése egyelőre nincs érintőleges közelségben” – vetítette előre.

Továbbra is a dollár az egyetlen likvid mentsvár deviza. A svájci frank hasonló státusza az árfolyamküszöb esetleges eltörlése / megemelése miatt megingott, míg a japán jen esetében arra lehet számítani, hogy a Bank of Japan jen eladásokat generál a devizapiacokon, határt szabván a jen további erősödésének.

A dollár esetében is vannak kockázatok, de direkt beavatkozásra nem kell számítani a kereskedésben. A múlt pénteki munkanélküliségi számok miatt (a várhatóan dollárgyengülést előidéző esetleges) QE3 program is távolodni látszik. A zöldhasú tehát a közeljövőben magára találhat, főleg, ha nem lesz pozitív fordulat görög adósságrendezés ügyében – írja a Commerzbank közgazdásza.

Hozzátette: Merkel kancellár és Sarkozy államfő éles hangot megütve kritizálta a görög döntéshozókat, hogy álljanak végre a sarkukra, és nyeljék le a keserű pirulákat, ha nem egy drasztikus következményekkel járó, spontán, „gyeplőt a lovak közé bedobós” csődöt, hanem irányított, kontrollált, kevésbé fájdalmas csődöt szeretnének. Lucas Papademos, görög miniszterelnök előrukkolt egy újabb megszorítással, amiben többek között 15 ezer újabb közalkalmazott kapná meg a felmondólevelet, de ehhez még a kormányzó pártok egyetértése is szükséges.

Amíg a piac bízik a görög megállapodásban, addig 1,31 körül navigálhat az euró/dollár árfolyama, de ha a tárgyalások zátonyra futnak, akkor bőven 1,30 alá szakadhat a kurzus a Commerzbank szerint.

A görög helyzet megoldása tudná belátható időn belül kizökkenteni a már hetek óta 1,2050 körülire bebetonozott euró/frank árfolyamot, és elmozdítani a frankot a gyengülés irányába. Az is segítené persze az „euro/svájci” kurzus emelkedését, ha olyan SNB elnök kerülne megválasztásra (várhatóan még februárban), aki kiáll az árfolyamküszöb mellett. Annak ellenére, hogy a januári SNB devizatartalékok frankban kifejezett értéke 254-ről 227 milliárd frankra esett, nem gyengült a frank, maradt 1,2060-nál az euró/frank és 242 körül a frank/forint árfolyam, zárta kommentárját Karsai Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.